Mai multe bănci discută cu autorităţile locale pentru extinderea plăţii online şi prin card a impozitelor şi taxelor locale la nivelul a 40 de reşedinţe de judeţ şi cele şase sectoare ale Bucureştiului, a declarat, marţi, directorul general al Visa Europe în România, Cătălin Creţu.

„Cele 13 bănci sunt cele care au capabilitatea de a oferi acceptarea plăţilor cu cardul şi a celor online, mai exact BCR, BRD, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Piraeus, OTP Bank, ING, Alpha Bank, Raiffeisen, Banca Italo-Romena şi Millennium”, a declarat pentru MEDIAFAX Creţu.

El a precizat că iniţierea discuţiilor s-a realizat la nivelul a 40 de reşedinţe de judeţ şi cele şase sectoare ale Capitalei, şi că s-a reuşit ca 19 reşedinţe şi şapte municipalităţi să accepte deja plata prin card pentru taxele şi impozitele locale.

Creţu consideră că această facilitate ar trebui să fie mai bine promovată, în contextul în care cu cât sistemul de plată prin card dintr-o ţară este mai dezvoltat, cu atât economia subterană este mai redusă.

Unul din doi români n-a avut de-a face cu băncile

Totodată, el a menţionat că 50% dintre români nu sunt incluşi în sistemul bancar şi că 23% dintre aceştia îşi primesc salariile în numerar, acesta fiind cel mai ridicat procent din UE.

România se află pe locul cinci în Europa în funcţie de ponderea economiei subterane în PIB în 2008, de 33%, respectiv 46 miliarde euro, după Letonia, Bulgaria, Estonia şi Croaţia, potrivit unui studiu Visa Europe, realizat de către compania compania de consultanţă AT Kearney şi Friedrich Schneider şi publicat în luna iunie.

Creţu a reiterat faptul că pierderile la nivelul impozitelor şi contribuţiilor la asigurările sociale s-ar ridica la un total de maxim 7 miliarde de euro la nivelul anului trecut.

„În absenţa plăţilor electronice, economia subterană ar fi crescut cu 17 miliarde de euro la nivelul anului 2008”, a continuat Creţu, citând o continuare a studiului realizat de AT Kearney.

Visa Europe este o asociaţie de membri, deţinută şi condusă de cele 4.600 bănci membre din Europa, care a fost încorporată în iulie 2004. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporaţie globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa.

Sursa: Mediafax