30 iunie este ultima zi: Mai precis, românii au timp până pe 30 iunie să își modifice contractele la energie electrică.

Anunțul vine chiar de la ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a fost prezent luni seara, în platoul B1 TV, acolo unde a declarat că nu furnizorul de energie electrică, ci clientul trebuie pus în centru.

”Am spus: nu, nu asta este logica, să punem în centrul liberalizării furnizorul şi clientul să se bată pe furnizor, ci în centrul liberalizării trebuie pus clientul în aşa încât furnizorii să dea preţuri mai bune şi să se bată pe client.

Şi atunci am ieşit şi am spus: dacă ANRE nu va modifica acest Ordin, o vom face noi prin Ordonanţă de Urgenţă, proiectul de ordonanţă care e deja pe circuitul de avizare, dar s-ar putea să nu mai fie nevoie să-l dăm”, a declarat Virgil Popescu luni seară, la B1 TV.

Ministrul a mai precizat că ANRE va modifica ordinul. Românii care nu au încheiat contracte noi cu un furnizor de energie vor avea posibilitatea de a face acest lucru până la jumătatea anului în curs.

30 iunie este ultima zi

Virgil Popescu a mai spus că ANRE a pus vineri în dezbatere modificarea Ordinului. Acest lucru s-a putut întâmpla după ce au fost discuții și cu Consiliul Concurenței și cu furnizorii.

”Vineri, ANRE a pus în dezbatere modificarea Ordinului, după ce a avut discuţii şi cu Consiliul Concurenţei, şi cu noi, şi cu furnizorii, şi a modificat acest Ordin, a prelungit perioada de preschimbare a contractelor de la 30 la şase luni de zile, 180 de zile, până pe 30 iunie.

Şi a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piaţa serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount până la nivelul preţului concurenţial, adică factura să fie mai mică, lună de lună, clientului, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu se mută.

Eu sunt uşor nemulţumit, pentru că mi-aş fi dorit ca în Ordin să scrie «furnizorii au obligaţia să ofere preţul concurenţial cel mai mic clientului din portofoliul său».

Că putea să fie preţul cel mai mic oferit cu obligaţie de preţ de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la preţul concurenţial, sau preţul concurenţial, ar fi fost mai explicit” a adăugat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a mai spus că, în urma discuțiilor cu ANRE, cei patru furnizori de energie electrică s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda aceste discounturi.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim