Românii au luat cu asalt de la primele ore ale dimineții birourile de informații ale furnizorilor de energie electrică. Mulți sunt speriați de creșterea facturilor și vor mai multe informații despre modificarea contractelor.

Toată această panică vine după ce de la 1 ianuarie piața s-a liberalizat, dar autoritățile au comunicat prea puțin ce se întâmplă când acest proces este inițiat, transmite Digi24.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a subliniat, în cursul zilei de marți, că după data de 15 ianuarie, în Guvern se va acţiona modificând legea privind energia electrică şi gazele naturale pentru a se stabili clar cum se face această liberalizare.

Legea energiei electrice și gazelor naturale se va modifica

Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după data de 15 ianuarie, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, menţionând că se va stabili cum se face liberalizarea. Acesta consideră că trecerea din piața reglementată în cea universală nu este normală. Ministrul consideră că furnizorii fac un abuz de poziție dominantă. De asemenea, prin crearea unei piețe concurențiale, clientul trebuie să fie în centrul problemei, nu furnizorul, a mai spus Virgil Popescu.

„Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, în așa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. E vorba de gândire, de concepția de la început a acestui market design. Noi acum creăm o piață concurențială, o gândim. Păi dacă o gândim și-i facem un market design, atunci pornim de la premisa că avem în centrul acestei piețe clientul, nu furnizorul”, a declarat la Digi24, Virgil Popescu.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin