Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13-26%, dacă păstrează actualul contract.

Pe fondul lipsei de acțiune a consumatorilor casnici, care din diferite motive nu și-au ales un furnizor până acum, pentru a beneficia de un preț mai mic, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie – ANRE a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată

Cea mai bună ofertă de energie electrică

În ceea ce privește ofertele furnizorilor de energie electrică, Enel Simplu Anual Salut vine cu un preț al energiei active de 0,254 lei/kWh, fără nici un fel de abonament zilnic.

În comparație cu alți furnizori mai mici, sau cu Hidroelectrica (0,245 lei/kWh pentru primele șase luni sau 0,25 lei kWh pentru următoarele șase luni) această ofertă a Enel nu strălucește, dar ea este semnificativ mai bună decât orice oferă clienților din celelalte zone de rețea furnizorii tradiționali de acolo, Electrica, E.On și CEZ, scrie economica.net.

Oferta este valabilă și pentru cei care doresc să facă un contract online. Deci pentru cine dorește, nu mai este necesar să meargă în magazine pentru contract, îl poate încheia online.

Comparația cu Electrica

Pentru comparație, Electrica Furnizare are, ca prețuri de serviciu universal, pentru zonele sale de rețea 0,337 lei/kWh pentru Muntenia Nord, 0,336 pentru Transilvania Sud, și 0,332 pentu Transilvania Nord.

Cea mai bună ofertă pe care o are Electrica pe concurențial (inclusiv pentru proprii clienți care ar dori să nu plătească prețul de serviciu universal) este cea denumită Stabil 30, unde prețul energiei active este de 0,316 lei kWh, dintre ofertele fără abonament.

Deci cu peste șase bani/kWh (sau peste 7 lei la o factură de 100 kWh) față de prețul cu care Enel vrea să-i ia din clienți.

”Comparația dintre Enel și CEZ este inutilă”

Iar Electrica are circa trei milioane de clienți casnici care erau la reglementat la finalul lui 2019. CEZ are, pentru clienții săi care erau la reglementat la finalul lui decembrie 2020, un preț de serviciu universal de 0,341 lei/kWh.

Ca oferte de piață concurențială pentru clienții din zona sa, Oltenia, cea mai bună ofertă a CEZ dintre cele fără abonament este CEZ Rezidențial, 0,331 lei/kWh, preț al energiei active.

Deci cu aproape opt bani/kWh mai mult decât oferta Enel pentru clienții CEZ pe care îi vor italienii în portofoliul lor. Comparația dintre oferta de mai sus a Enel și cele ale CEZ, care presupun și abonament, este inutilă, din moment ce prețurile pentru energie activă ale CEZ sunt și aici peste cei 0,254 lei/kWh ai Enel, la care se adaugă și abonamentul.

Un preț de serviciu universal la E.On

E.On are, pentru foștii săi clienți reglementați un preț de serviciu universal, pe care aceștia îl vor plăti dacă nu fac nicio alegere, de 0,34 lei/kWh.

Pentru aceiași clienți care are dori o ofertă concurențială de la E.On, singura ofertă fără abonament zilnic pe care am găsit-o este E.On Green Home, cu 0,335 lei/kWh preț al energiei active, deci cu opt bani/kWh peste prețul cu care Enel s-a dus la clienții din Moldova.

La fel, după ce am studiat și ofertele cu abonament, comparația este irelevantă pentru că doar prețul energiei active este cel peste al Enel, fără a mai aduna abonamentul, arată sursa citată.