Circa 23.000 de firme vor intra în insolvenţă în acest an, 15.300 de societăţi apelând deja la această procedură în primele nouă luni, potrivit reprezentanţilor BCR, care susţin necesitatea creşterii numărului firmelor care se restructurează în detrimentrul celor care intră în insolvenţă.

„Numărul firmelor care se reorganizează şi se restructurează este foarte mic, iar cea mai mare provocare viitoare este să crească numărul firmelor care se restructurează şi să scadă numărul celor care intră în procedura de insolvenţă. Prin restructurare sau reorganizare este mai uşor să primeşti «banii proaspeţi» de care ai nevoie pentru a te redresa. Dacă eşti în insolvenţă nu vei primi aceşti «bani proaspeţi»”, a declarat, marţi, Dan Weiler, executive director – Corporate Finance&Investment Banking în cadrul BCR.

Creştere de 60% până acum

Potrivit datelor prezentate de Weiler la un seminar pe tema investiţiilor în perioadă de declin economic, în primele nouă luni au 15.300 de firme au intrat în insolvenţă, estimările pentru întreg anul fiind de 23.000 de firme, cu aproape 60% mai multe faţă de 2008. Din cele 15.300 de firme, doar 2,5%, adică circa 400 de societăţi, au intrat în reorganizare sau restructurare.

Comparativ, în 2008 un număr de 15.300 de firme au intrat în insolvenţă, faţă de 8.300 în 2007.

„Mulţi dintre antreprenorii români sunt în perioada de negare a problemelor pe care le au. Ei trebuie să înţeleagă că mai bine elimini părţile din afacere care nu merg bine, sigur că unii vor pierde. În plus, achiziţia unei companii în reorganizare ar fi o oportunitate foarte bună”, a adăugat Weiler.

SURSA:Mediafax