2024, Anul Ungariei. Budapesta și Dubai se pregătesc pentru un mare proiect imobiliar

2024, Anul Ungariei. Ungaria urmează să semneze un acord cu Emiratele Arabe Unite pentru dezvoltarea unui ambițios complex imobiliar în Budapesta. Proiectul propune modernizarea unei gări aproape abandonate și a zonei înconjurătoare, într-o investiție totală de cinci miliarde de euro.

Conform unui document publicat pe site-ul oficial al Guvernului de la Budapesta, autoritățile intenționează să vândă terenul, aflat în proximitatea centrului Capitalei, unei entități private desemnate de Emirate, „fără organizarea unei licitații”. În schimbul acestei investiții, calificată drept „de importanță majoră”, Ungaria se angajează să efectueze lucrări de infrastructură în valoare de cel puțin 800 de milioane de euro.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, continuă astfel planul său de mari lucrări, care schimbă aspectul Budapestei, inclusiv centrul său istoric, aflat în patrimoniul UNESCO.

61% din populația Budapestei se opune acestei inițiative, botezate „maxi-Dubai”

Primarul ecologist Gergely Karacsony, împreună cu alți parlamentari maghiari, și-a exprimat îngrijorarea față de proiect, subliniind că nu cunosc cu exactitate ce intenționează investitorul să construiască.

Pledează pentru mai puține blocuri înalte și mai multe spații verzi, dorind să transforme metropola cu 2,6 milioane de locuitori într-un loc „mai prietenos cu mediul și mai respectuos”.

Gergely Karacsony
Gergely Karacsony (SURSA FOTO: YouTube, Karácsony Gergely)

Un sondaj de opinie realizat în decembrie 2023, pe un eșantion de o mie de locuitori, indică faptul că 61% din populația Budapestei se opune acestei inițiative.

Planul, dezvăluit inițial în noiembrie 2023 de site-ul de investigații Vsquare, se încredințează grupului imobiliar Emaar Properties și presupune construirea unui zgârie-nori de 220 de metri, depășind limita maximă autorizată de 90 de metri.

În decembrie 2023, ministrul Construcțiilor din Ungaria, Janos Lazar, a apărat proiectul, numindu-l „maxi-Dubai”. A respins caracterizarea de „mini-Dubai” și-a promis că rezultatul va fi de „nivel internațional”.

Janos Lazar
Janos Lazar (SURSA FOTO: lazarjanos.hu)

Pentru cititorii noştri care cunosc limba maghiară, iată ce au de spus locuitorii din zonă despre acest proiect.

Despre grupul imobiliar Emaar Properties

Cu o valoare netă a activelor de 37,6 miliarde de dolari americani, Emaar Properties se află printre cele mai admirate și valoroase companii de dezvoltare imobiliară la nivel mondial.

Emaar și-a consolidat competențele în domeniile imobiliar, retail, centre comerciale, ospitalitate și agrement, contribuind la modelarea unor noi stiluri de viață prin angajamentul său față de excelența în design, calitatea construcției și livrarea în timp util.

Echipa de conducere a Emaar este alcătuită din lideri cu cea mai vastă experiență în industrie, care au asigurat poziționarea noastră printre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari și de stil de viață la nivel mondial.

Prin înțelepciunea lor combinată și abordarea inovatoare, conducerea Emaar Development a avut un rol esențial în consolidarea poziției Emaar ca dezvoltator imobiliar și de stil de viață de prim rang la nivel global. Emaar a creat o echipă motivată și pasionată, manifestând un angajament ferm față de excelență, în ciuda numeroaselor noastre realizări, premii și aprecieri.