Viktor Orban este boicotat de liderii europeni

Eurodeputatul Siegfried Mureșan susține că toți liderii de stat și de guvern din Uniunea Europeană s-au coalizat împotriva lui Viktor Orban. Liderii Europei nu-l vor pe premierul maghiar președinte interimar al Consiliului European începând cu luna iulie.

Siegfried Mureșan afirmă că președintele Klaus Iohannis se bucură de încredere și apreciere la nivel european. Așadar, șansele președintelui Klaus Iohannis de a deveni președintele Consiliului European sunt mari. Având în vedere că Charles Michel, actualul lider al Consiliului European, urmează să demisioneze din funcție. El vrea să participe la alegerile europarlamentare de la începutul lunii iunie. Mureșan a mai adăugat că discuția privind posibilitatea de a prelua șefia Consiliului European este, în prezent, pur speculativă.

„Această întrebare este pur speculativă, eu nu voi participa la ea. Ştim cu toţii că la nivel european preşedintele se bucură de încredere şi de apreciere, nu o spun doar eu, a spus-o public şi fostul preşedinte al ConsiliuluI European, Donald Tusk, chiar la Bucureşti, considerându-l potrivit pe Klaus Iohannis pentru această poziţie. Eu voi ajuta orice demers care este câştigător politic, dar la speculaţii publice nu particip. Deciziile se vor lua după alegerile europarlamentare, în lumina rezultatului alegerilor, în funcţie de ponderea partidelor”, a răspuns Siegfried Mureşan.

Ungaria preia președinția CE în iulie

Calendarul numirilor este un aspect crucial în această situație. Europarlamentarul afirmă că nimeni nu susține scenariul în care Viktor Orban ar prelua interimar șefia Consiliului European. În teorie, în absența unei alegeri pentru un nou președinte cu mandat plin al Consiliului European, funcția va fi preluată de un interimar. Acesta este premierul țării care deține președinția rotativă a UE. Începând cu 1 iulie 2024, Ungaria urmează să preia președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni. Prin urmare, Viktor Orban ar deveni automat și președintele interimar al Consiliului European în această perioadă.

„Cei 26 de membri ai Consiliului European sunt uniţi de dorinţa de a nu avea în timpul preşedinţiei maghiare a UE un preşedinte interimar al Consiliului European. După alegerile europarlamentare de la începutul lunii iunie, Parlamentul European se va constitui pe data de 16 iulie. Aceasta este data în care Charles Michel îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al ConsiliuluI European. Deci până în data de 16 iulie, Consiliul European trebuie să decidă noul preşedinte al Consiliului, dacă nu, preşedinţia va fi preluată pe bază interimară de statul care deţine preşedinţia UE la acel moment – Ungaria. Cele 26 de state membre sunt unite de dorinţa de a nu avea o preşedinţie interimară a Consiliului European în timpul preşedinţiei maghiare. Sunt convins că vom avea înainte de 16 iulie un preşedinte al Consiliului European cu mandat plin, nu un scenariu cu mandat interimar”, a concluzionat Siegfried Mureşan.

Ungaria va demonstra încă o dată că poate exercita eficient funcția de președinte al Consiliului European. Asta a declarat miercuri, la Budapesta, președintele Ungariei, Katalin Novak, citată de MTI. Aceasta a făcut această afirmație în contextul discuțiilor legate de demisia actualului președinte al Consiliului.

În situația în care Charles Michel ar fi ales, el ar urma să își preia mandatul în Parlamentul European în luna iulie. În timp ce mandatul său la conducerea Consiliului European se încheie în luna noiembrie. În această conjunctură, premierul ungar Viktor Orban ar urma să conducă ședințele Consiliului European. Având în vedere că țara sa va prelua președinția rotațională a Consiliului UE în iulie.