Katalin Novak este sigură că țara sa poate fi un bun preşedinte al Consiliului European. Președintele din Ungaria a vorbit miercuri, 10 ianuarie, despre acest subiect și a prezentat mai multe probleme care trebuie rezolvate.

Katalin Novak vorbește despre preşedinţia rotativă a Consiliului UE

Aceasta a prezentat mai multe probleme pe care Ungaria dorește să le rezolve când va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

De exemplu, europenii constituiau o cincime din populaţia lumii în urmă cu cincizeci de ani. Totuși, proporţia lor s-a redus la doar o zecime.

Țările UE reprezintă în prezent 6% din populaţia mondială, iar acest procent va scădea la 4% până în 2070.

„În urmă cu cincizeci de ani, europenii constituiau o cincime din populaţia lumii, astăzi proporţia lor s-a redus la doar o zecime. Ţările UE reprezintă în prezent 6% din populaţia mondială, iar acest procent va scădea la 4% până în 2070. Dacă ignorăm declinul demografic al Europei, comitem o greşeală gravă”, a declarat Katalin Novák, conform MTI.

Președintele maghiar a spus și că Europa tinde să-şi piardă rolul de actor global şi din punct de vedere economic.

Înaltul oficial de la Budapesta a subliniat că anul acesta vor avea loc alegeri şi în Europa. Astfel, 400 de milioane de cetăţeni europeni vor avea ocazia de a determina direcţia politicii europene.

„Imediat după alegerile europarlamentare, în a doua jumătate a anului, preşedinţia Uniunii Europene va fi preluată de Ungaria, care sărbătoreşte 20 de ani de la aderarea la UE şi 25 ani de la aderarea la NATO. (…) Ungaria va dovedi încă o dată că poate fi un bun preşedinte al Consiliului European”, a spus Katalin Novák.

Viktor Orban ar urma să conducă şedinţele Consiliului European

Mesajul a venit în contextul discuţiilor referitoare la demisia actualului preşedinte al Consiliului Charles Michel, care intenţionează să candideze pentru Parlamentul European.

În cazul în care Charles Michel ar fi ales, ar urma să îşi preia mandatul în PE în iulie. Amintim că cel de la conducerea Consiliului European se încheie în noiembrie.

Astfel, premierul maghiar Viktor Orbán, a cărui ţară va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE în iulie, ar urma să conducă şedinţele Consiliului European.