De asemenea, comitetul de politică monetar de la BoE a decis joi să menţină nemodificată dobânda de referinţă la 0,5%, nivel la care se află din luna martie 2009. Până acum, BoE a cumpărat obligaţiuni guvernamentale în valoare de 325 miliarde de lire sterline, iar achiziţiile anunţate joi (care se vor întinde pe o perioadă de patru luni) vor duce la suma totală la 375 miliarde de lire sterline.
Decizia BoE de a relua achiziţiile de active era aşteptată de analişti după ce luna trecută guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a afirmat că perspectiva economică s-a deteriorat după ce BoE a pus capăt, în luna mai, celei de a doua runde de achiziţii de active, program cunoscut sub numele de relaxare cantitativă.
BoE susţine că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale ajută economia prin încurajarea altor investitori să cumpere active mai riscante, ceea ce facilitează sarcina marilor companii de a strânge fonduri prin vânzarea de obligaţiuni sau acţiuni. În schimb, criticii susţin că BoE trebuie să facă mai mult pentru a stimula creditarea pentru micile companii.
Potrivit cifrelor oficiale, economia britanică este în recesiune după ce în primele trei luni ale acestui an PIB a scăzut cu 0,3%, după o scădere similară în ultimele trei luni ale anului trecut. (Sursa: Agerpres)