Guvernul Orban se pregătește să reia politicile prin care au fost distruse marile companii și branduri naționale după 1990, acuză cunoscutul economist Adrian Câciu.

Concret, este vorba despre privatizarea companiilor de stat prin vânzarea de active, precizează Câciu, care anunță un jaf al avuției naționale de 20 de miliarde de euro.

”Vor vinde activele”

”Nici nu știți ce vi se pregătește. Pentru că nu pot vinde acțiunile la companiile de stat, bănci și alte entități economice de stat, vor vinde activele acestora.

Legea 173/2020 interzicea pentru 2 ani (înstrăinarea – n.r.) participațiilor statului. Participațiile includ și activele nu numai acțiunile.

Asa că veți avea companii pe hârtie. Activele vândute, iar statul va rămâne cu acțiunile care îi vor permite controlul a… Nimic.”, a scris Adrian Câciu miercuri seară pe Facebook.

Adevărata miză a companiilor de stat

”Pentru multe companii dincolo de activele fizice mai importante pentru concurență sunt brevetele, rețetele și mărcile. Le vor cumpăra pentru a le face dispărute.

A se vedea cazul Oltchim unde miza erau rețetele și brevetele. Nici nu vreau să discut de miza imobiliară a activelor fizice sau de miza industrială.

Să mai spun de șomajul aferent? Va fi, fiți siguri, e pe cale de consecință.

Privatizare prin vânzare de active. Metoda clasică de distrugere a brandurilor naționale.

De asta nu a fost cvorum la moțiune? Valoarea companiilor românești este de peste 20 mld euro.”, acuză economistul.

Interzicerea înstrăinării acțiunilor

În context, trebuie precizat că PSD și aliații săi au inițiat și votat în Parlament Legea 173/2020, prin care se interzice Guvernului să vândă acțiuni al companiilor de stat în următorii doi ani.

Legea a venit ca răspuns la planurile anunțate de guvernul liberal privind listarea la bursă și vânzarea de pachete minoritare de acțiuni din portofoliul unor companii de stat cu importanță strategică, de exemplu Hidroelectrica sau CEC Bank.

În răspunsul, Guvernul Orban contra-atacă cu o inițiativă legislativă care ar putea avea efecte mult mai nocive asupra economiei naționale.