Conform comunicatului remis presei de MFP joi noaptea, cu doar câteva minute înainte de miezul nopții, fondurile încasate la  bugetul consilidat de la Uniunea Europeană s-au ridicat la doar 6,85 miliarde de lei, cu 60% mai mici decât cele obținute în anul anterior.

Citiți și: EXCLUSIV: Document oficial al Guvernului: Absorbţie ZERO a fondurilor europene structurale pentru 2014-2020

Practic, în 2016, an în care Palatul Victoria a fost condus de tehnocrați, în conturile statului au intrat doar 949,9 milioane de lei de la UE în contul plăților efectuate și Prefinanțare, iar din calendarul financiar 2014-2020 sumele primite de la UE și alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente s-au ridicat la 5.909,6 milioane de lei. Asta înseamnă o sumă de doar 6,859 miliarde de lei față de 17,586 miliarde de lei, sume încasate de la UE în anul 2015.

Sumele încasate de la UE anul trecut sunt mai mici și decât cele obținute în 2014 sau în 2013.
În 2014, România a încasat de la UE sume de 11,4 miliarde de lei, respecti de aproape 9 miliarde de lei în 2013.

România a încheiat anul trecut cu un deficit de 2,41%, MFP raportând venituri mai mici cu 4,2%.

"Veniturile încasate din economia internă (fără fonduri de la Uniunea Europeană pre și post-aderare) au fost în sumă de 216,9 miliarde lei (28,6% din PIB), cu 0,2% mai mari față de anul precedent, prezentând un grad de realizare a prevederilor anuale de 97,8%", se arată în comunicatul MFP.

Citiți și: Zeci de miliarde euro – fonduri europene, greu de accesat

Sursa citată mai arată că "sumele rambursate de UE în contul plăților efectuate au înregistrat o scădere de 60,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, cu mențiunea că în bugetul general consolidat sunt înregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor ai căror beneficiari sunt instituțiile publice, nefiind incluse şi cele destinate sectorului privat, gradul de realizare al programului fiind de 50,7%".

Zeci de miliarde euro – fonduri europene, greu de accesat

Am pierdut 3,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate României în perioada 2007-2013, iar din banii alocaţi pentru 2014-2020 am reuşit să absorbim sub 1%.

Rata de absorbţie în actualul calendar financiar nu a ajuns nici măcar la 1%, la aproape trei ani de la intrarea în noul ciclu financiar 2014-2020, perioadă în care România are la dispoziţie aproape 30 de miliarde de euro.

Conform ultimelor date prezentate public de oficialii Ministerului Fondurilor Europene, în actuala perioadă de programare, media ratei de absorbţie la nivel european era de 2,6%, în timp ce România avea doar 0,98%.

 

Practic, guvernul tehnocrat s-a concentrat mai mult pe vechiul calendar şi a demarat procedurile de acreditare şi lansare de ghiduri pentru actualul calendar. Dacă la începutul lunii noiembrie 2015, atunci când guvernul Ponta şi-a depus mandatul, rata de absorbţie era de 58,67%, la jumătatea lunii decembrie 2016, Cabinetul Cioloş a reuşit să majoreze rata de absorbţie pentru calendarul financiar 2007-2013 la 81,73%. Asta înseamnă o valoare de 4,4 miliarde de euro.

Fazarea proiectelor

Datele finale în ceea ce priveşte vechiul calendar le vom cunoaşte abia în vara acestui an,  întrucât Comisia Europeană dezangajează automat acea parte din fonduri pentru care nu s-a primit documentaţia finală pentru închidere până la 31 martie 2017.

De asemenea, tehnocraţii avertizează, în raportul de bilanţ prezentat, că „pentru evitarea corecţiilor financiare şi a eventualelor pierderi de fonduri, este necesară continuarea şi finalizarea proiectelor fazate (fonduri europene) şi proiectelor nefuncţionale (buget de stat), acestea din urmă fiind necesare a fi finalizate şi date în uz până la data de 31 martie 2019“. Aici trebuie precizat faptul că România nu a reuşit să termine la timp unele proiecte de infrastructură, în principal de construcţie de autostrăzi şi de reabilitare a căii ferate, astfel că termenele au fost prelungite şi proiectele au fost fazate aşa încât să obţinem fonduri europene din noul calendar financiar.

Rămâne de văzut dacă, în aceşti patru ani, România va putea absorbi cât mai multe fonduri europene în situaţia în care nu avem acreditate toate Au­to­rităţile de Management, iar MFE a reuşit să lanseze apeluri în valore de doar 13 mld. euro, fiind încheiate contracte de finanţare în valoare de numai 1,5 mld. euro.