Rata de absorbție în actualul calendar financiar nu a ajuns nici măcar la 1%, la aproape trei ani de la intrarea în noul ciclu financiar 2014-2020, perioadă în care România are la dispoziție aproape 30 de miliarde de euro.

Conform ultimelor date prezentate public de oficialii Ministerului Fondurilor Europene, în actuala perioadă de programare, media ratei de absorbție la nivel european era de 2,6%, în timp ce România avea doar 0,98%.

Practic, guvernul tehnocrat s-a concentrat mai mult pe vechiul calendar și a demarat procedurile de acreditare și lansare de ghiduri pentru actualul calendar. Dacă la începutul lunii noiembrie 2015, atunci când guvernul Ponta și-a depus mandatul, rata de absorbție era de 58,67%, la jumătatea lunii decembrie 2016, Cabinetul Cioloș a reușit să majoreze rata de absorbție pentru calendarul financiar 2007-2013 la 81,73%. Asta înseamnă o valoare de 4,4 miliarde de euro.

Fazarea proiectelor

Datele finale în ceea ce privește vechiul calendar le vom cunoaște abia în vara acestui an,  întrucât Comisia Europeană dezangajează automat acea parte din fonduri pentru care nu s-a primit documentația finală pentru închidere până la 31 martie 2017.

De asemenea, tehnocrații avertizează, în raportul de bilanț prezentat, că „pentru evitarea corecțiilor financiare și a eventualelor pierderi de fonduri, este necesară continuarea și finalizarea proiectelor fazate (fonduri europene) și proiectelor nefuncționale (buget de stat), acestea din urmă fiind necesare a fi finalizate și date în uz până la data de 31 martie 2019“. Aici trebuie precizat faptul că România nu a reușit să termine la timp unele proiecte de infrastructură, în principal de construcție de autostrăzi și de reabilitare a căii ferate, astfel că termenele au fost prelungite și proiectele au fost fazate așa încât să obținem fonduri europene din noul calendar financiar.

Rămâne de văzut dacă, în acești patru ani, România va putea absorbi cât mai multe fonduri europene în situația în care nu avem acreditate toate Au­to­ritățile de Management, iar MFE a reușit să lanseze apeluri în valore de doar 13 mld. euro, fiind încheiate contracte de finanțare în valoare de numai 1,5 mld. euro.