Zsolt Németh a transmis României că este liberă să decidă în ce ligă va juca

Preşedintele Comisiei pentru probleme externe din cadrul Parlamentului ungar a luat parte la Sfântu Gheorghe la vernisajul unei expoziţii şi – potrivit MTI – cu acest prilej a făcut declaraţii la întrebările ziariştilor pe marginea unor probleme politice reproduse marţi de cotidianul maghiar din Transilvania, „Krónika”, conform celor scrise de napi.hu

Politicianul ungar membru Fidesz a afirmat că în Europa Centrală şi de Est se lucrează la constituirea unui spaţiu economic unitar. Nava amiral a acestuia este Inţiativa celor trei mări, din care face parte în prezent formal şi România. În opinia sa România va trebui să decidă dacă doreşte să ia parte la acest proces sau vrea să figureze în mod exclusiv doar în liga marilor ţări europene.

Vorbind despre avantajul pragmatic al Iniţiativei celor trei mări, Zsolt Németh a menţionat că ţările de la Visegrad au decis deja să înfiinţeze o linie ferată rapidă care să lege cele patru capitale şi la care va adera şi Serbia. Cu România se află în curs negocieri  despre ideea ca linia ferată rapidă Budapesta – Cluj – Bucureşti să facă parte din dezvoltarea circulaţei feroviare din zonă, deoarece începând cu Budapesta reţeaua funcţionează în întreaga Europă occidentală prin linia Budapesta – Viena – München – Strasbourg – Paris. Între România şi Ungaria se află în desfăşurare construirea a trei autostrăzi, iar Ungaria este interesată în accelerarea acestor  lucrări.

Programul ungar de dezvoltare economică

Zsolt Németh a considerat drept un fapt îmbucurător că s-a încheiat un acord privind programul ungar de dezvoltare economică, iar guvernul ungar îl poate continua colaborând cu organizaţiile partenere în cadrul structurilor dezvoltate.

Politicianul s-a referit la faptul că maghiarii din Transilvania dezvoltă drepturi şi cer existenţa unei universităţi maghiare cu finanţare de stat – România fiind datoare cu acest lucru încă de la schimbare. A adăugat că această revendicare se bucură de sprijinul statului ungar, deoarece nicăieri în UE nu există o minoritate istorică atât de numeroasă care să nu aibă o instituţie de învăţământ superior beneficiind de finanţare din partea statului.

Acum 20 de ani Universitatea Maghiară din Transilvania Sapientia (EMTE) a demarat forţat cu sprijin bugetar al statului ungar pentru a consolida ştiinţa maghiară. Înfiinţarea acesteia a constituit primul program de politică naţională care a primit o nouă dimensiune în relaţiile dintre ţara mamă şi maghiarimea din Transilvania şi astfel a demarat realizarea politicii ştiinţifice de învăţământ superior – a menţionat Németh. Dintre studenţii maghiari din Transilvania doar 17-18% învaţă la EMTE – a adăugat.

Zsolt Németh a apreciat ca făcând parte din categoria otrăvirii apei din fântână afirmaţia lui Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor din România, potrivit căreia raportul etnic din Ţinutul Secuiesc trebuie schimbat prin intermediul investiţiilor. În opinia lui Németh cele două ţări au interese reciproce, iar politica de omogenizare etnică din secolul trecut a săpat gropi adânci între cele două ţări. „Ar fi tmpul ca Ludovic Orban să-şi verifice această afirmaţie completând-o cu o scuză” – a spus politicianul.

Zsolt Németh a mai menţionat că în primăvara următoare în Ungaria nu vor avea loc doar nişte simple alegeri parlamentare, ci de „alegeri de adunare naţională”, iar din punctul de vedere al viitorului politicii naţionale ungare are importanţă ca maghiarii din afara Ungariei să-şi poată exprima poziţia. Zsolt Németh se aşteaptă la alegeri strânse, în cadrul cărora contează chiar şi câteva  mandate.

Sursă foto: Dreamstime