După ce au petrecut 2 luni pe orbită, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), astronauţii Doug Hurley şi Bob Behnken au revenit pe Pământ. Cei doi au fost transportați cu avionul la Houston, Texas, după amerizarea de duminică, în apele Golfului Mexic, transmite space.com

La sediul de la Houston, astronauții au fost întâmpinaţi de Elon Musk şi de Jim Bridenstine, administratorul NASA.

Zorii unei noi ere în domeniul zborurilor spaţiale

„Cred că această misiune anunţă zorii unei noi ere în domeniul zborurilor spaţiale. Vom merge pe Lună, vom avea o bază permanentă pe Lună, vom trimite oameni pe Marte şi vom deveni o civilizaţie multiplanetară şi cred că această zi anunţă începutul unei noi era în explorarea spaţiului. Cred că despre asta e vorba”, a transmis Elon Musk.

Misiunea dusă la bun sfârşit de Doug Hurley şi Bob Behnken, denumită Demo-2, a fost primul zbor cu echipaj uman din cadrul programului comercial al NASA de zboruri spaţiale ce a început în 2014.

Riscurile acestei misiuni

CEO-ul SpaceX a subliniat riscurile acestei misiuni în declaraţiile de după amerizarea reuşită a celor doi astronauţi ai NASA.

„Cred că pur şi simplu mi-a scăzut complet nivelul de adrenalină. Îi mulţumesc lui Dumnezeu. Nu sunt o persoană foarte religioasă, dar m-am rugat pentru succesul acestei misiuni”, a transmis Elon Musk.

Acesta a făcut referire şi la contextul special în care s-a desfăşurat misiunea. Astronauţii şi-au desfăşurat misiunea în plină pandemie de coronavirus, fapt care accentuează stresul psihologic prin care Doug Hurley şi Bob Behnken au fost nevoiți să treacă.

„Cred că toată lumea se poate bucura de ceea ce au reuşit ei să facă. Este o reuşită pentru întreaga omenire. Acestea sunt vremuri grele, când nu primim prea multe veşti bune. Cred că reuşita lor este unul dintre acele lucruri care sunt bune în mod universal, indiferent de locul unde te afli pe Pământ. Este un lucru bun şi sper că vă va face ziua mai luminoasă”, a adăugat Elon Musk.