Tarile din vestul Balcanilor si Uniunea Europeana au decis sa intensifice eforturile pentru crearea unei zone economice libere in regiune, care sa aiba la baza Acordul Central-European pentru Comert Liber (CEFTA), potrivit unui comunicat comun al partilor implicate.

Romania, care este membru al CEFTA si care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana in 2007, va gazdui, luna viitoare, la Bucuresti, o reuniune cu Albania si statele din fosta Iugoslavie, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. “Au inceput lucrarile pentru crearea, in acest an, a unui acord de liberalizare a comertului la nivel regional pentru stimularea comertului si a investitiilor”, a declarat Rehn intr-o conferinta de presa care a avut loc dupa o reuniune a reprezentantilor UE si a ministrilor de Externe din Balcanii de Vest. In cazul in care Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana la termenul prevazut, Croatia si Macedonia ar ramane singurele state membre ale CEFTA.


Croatia s-a opus propunerilor de infiintare a unei noi zone de comert liber de teama asocierii cu tari din fosta Iugoslavie, de care s-a separat prin forta, in 1991, si a propus in schimb extinderea CEFTA pentru a include si regiunea balcanica.