Martonyi a declarat pentru postul public de radio MR1-Kossuth că cel mai recent Consiliu European a aprobat un plan de acţiune pentru rezolvarea crizei zone euro şi că acum este necesar ca toată lumea să îl implementeze imediat, dar şi pe termen mediu şi lung.
Statele membre UE renunţă doar la o parte din suveranitatea lor în favoarea comunităţii, a precizat Martonyi. Fără îndoială, pentru a rezolva actuala criză "trebuie făcuţi paşi hotărâţi în anumite zone" şi "toată lumea este de acord" că acest lucru este necesar pentru a salva zona euro, a adăugat el.

În acelaşi timp, există anumite aspecte "ce nu pot fi atinse" pentru că cetăţenii ţărilor membre UE nu ar accepta acest lucru, a mai spus ministrul ungar. Drept urmare, va exista întotdeauna "o identitate naţională unică" ce nu poate fi şi nu trebuie împărţită ca o proprietate comună, a subliniat el.

Pe de altă parte, Janos Martonyi a opinat că dezvoltarea unei Europe cu mai multe viteze nu ar fi de dorit. Este important să prevenim apariţia unor ritmuri diferite şi, chiar dacă ele apar, nu ar trebui instituţionalizate, a afirmat el. Însă, dacă această situaţie nu va putea fi evitată, atunci Ungaria trebuie să aparţină "inimii Europei", unde s-a aflat întotdeauna, a conchis şeful diplomaţiei ungare.
Sursa: Agerpres