Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro este la cel mai redus nivel din acest an şi se îndepărtează de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. 
De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere anuală a preţurilor de 1,5% în zona euro. 

Potrivit Eurostat, în mai cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la energie, cu o creştere anuală de 4,6%, după un avans de 7,6% în aprilie, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 1,5%, stabile comparativ cu aprilie, şi servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%, faţă de un avans de 1,8% în aprilie. 

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile precum energia şi alimentele, a scăzut până la 0,9% în mai, de la 1,2% în aprilie. 

Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară şi programul de achiziţii de active, susţinând că inflaţia de bază nu dă semne convingătoare de redresare. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a apreciat că există semne care arată o creştere a preţurilor în zona euro, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca BCE să îşi modifice politica monetară. "Nu avem suficiente dovezi care să ne modifice evaluarea privind perspectiva de inflaţie şi nici nu avem suficientă încredere că inflaţia se va îndrepta spre ţinta noastră într-o manieră durabilă şi sustenabilă", a spus Draghi.

AGERPRES