Datele publicate astăzi de EUROSTAT indică pentru România un nivel de productivitate care depăşeşte cu puţin media europeană de 27.500 de euro pe cap de locuitor. În comparaţie cu acest indicator, în regiunea cea mai bogată din România, Bucureşti – Ilfov  este cu 30 la sută mai bogată.

Mai mult, Bucureşti-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor PPS mai mare decât cel înregistrat în 25 din cele 26 de regiuni franceze, 12 din cele 13 regiuni greceşti, şapte din cele opt regiuni cehe, şase din cele şapte regiuni portugheze, 14 din cele 19 regiuni spaniole, 30 din cele 37 de regiuni britanice ori trei din cele patru regiuni slovace. Destul de bine stăm şi dacă ne gândim că regiunea Capitalei excelează la acest capitol faţă de trei din cele cinci regiuni finlandeze, 13 din cele 21 de regiuni italiene, şase din cele 11 regiuni belgiene, una din cele două regiuni irlandeze, patru din cele opt regiuni suedeze, două din cele cinci regiuni daneze, patru din cele nouă regiuni austriece, 15 din cele 38 de regiuni germane şi patru din cele 12 regiuni olandeze.

Cea mai săracă regiune din România este Nord-Est, cu un PIB pe cap de locuitor de o treime din media europeană. De altfel, regiunea de Nord-Est a României este a patra cea mai săracă regiune din cele aproape 300 de regiuni ale Uniunii Europene.RADOR