Conform informațiilor NETOPIA mobilPay, suma medie pe care o vor cheltui românii anul acesta pe produsele pregătite de comercianții români, cu ocazia Black Friday, se va ridica la circa 340 de lei, de aproape două ori mai mare față de suma medie tranzacționată online cu cardul în restul anului, în valoare de circa 180 lei. În cadrul ediției Black Friday 2013, suma medie plătită online cu cardul s-a ridicat la circa 260 de lei, în timp ce tranzacția medie procesată online s-a ridicat la circa 150 de lei.

Vârful de vânzări înregistrat de comercianții online care pregătesc oferte speciale de Black Friday se va resimți și la nivelul numărului de plăți online realizate de români, care va crește cu până la 55% față de media anuală procesată în România.

Potrivit estmărilor NETOPIA mobilPay, circa 65% din totalul plăților online cu cardul generate de Black Friday vor fi realizate de pe laptop-uri și calculatoare, respectiv 35% de pe telefoane smart, indiferent de sistemul de operare, precum și de pe tablete.

Având în vedere numărul foarte ridicat de oferte anunțate de comercianții online, care vor duce implicit la o creștere masivă a plăților online cu cardul, reprezentanții NETOPIA mobilPay, alături de partenerii săi MasterCard și Garanti Bank, le recomandă tuturor celor care intenționează să cumpere cu cardul de Black Friday, dar și comercianților, să se asigure că procesatorii au implementat cel puțin sistemul de siguranță a plății 3D Secure, pe lângă pagina de plată securizată (SSL).

„Chiar dacă plata online cu cardul este, realmente, cea mai sigură metodă și cea mai simplă cale de a proteja clientul de eventuale fraude, livrări greșite sau produse deteriorate, recomandăm să se urmărească îndeaproape și filtrul suplimentar 3D Secure. Existența acestuia demonstrează implicarea comercianților în asigurarea unor tranzacții transparente, sigure și corecte”, explică Antonio Eram, CEO și Fondator NETOPIA mobilPay.

„Pentru a se bucura la maxim de Black Friday și a prinde toate reducerile în timp util, din confortul propriei case, le recomandăm cumpărătorilor să plătească online, cu cardul, rapid, comod și sigur. Mai ales că posesorii de carduri MasterCard și Maestro au garanția suplimentară Zero Griji, care îi protejează pe deținătorii de carduri în cazul tranzacțiilor neautorizate”, spune Gabriel Ghiță, Head of New Business în cadrul MasterCard.

Majoritatea retailerilor online din România au setat ziua de 21 noiembrie pentru ediția Black Friday 2014, iar conform informațiilor NETOPIA mobilPay, în continuare, cele mai multe plăți din ziua respectivă se vor îndrepta, tradițional, către produsele electro IT, fashion și beauty. Potrivit Garanti Bank, partener cu tradiție al NETOPIA mobilPay, volumele tranzacționate la ediția de anul acesta se vor dubla comparativ cu cele de anul trecut, iar traficul va crește de 5 ori față de o zi normală.

„Prin natura sa, evenimentul Black Friday a devenit sinonim cu sărbătoarea cumpărăturilor, atât în mediul online, cât și în retail-ul tradițional. Fără doar și poate, apetitul pentru consum este crescut și în rândul clienților Garanti Bank, deținători de Bonus Card. În acest sens, împreună cu partenerii noștri, le-am pregătit o serie de campanii, menite să le ofere o experiență cât mai plăcută la cumpărături.

În anii trecuți, sistemul a funcționat la potențial maxim, evitând sincopele sau eventualele blocaje care puteau apărea din cauza numărului mare de operațiuni. Ne dorim ca și anul aceasta soluția mobilPay & Garanti Bank să reprezinte un suport real pentru partenerii noștri, iar eforturile lor să fie canalizate către procesul de vânzare, fără a avea grija operațiunilor de procesare a plăților prin card", a declarat Anca Motca, Director General Adjunct Garanti Bank.