Vești bune pentru părinți, în plină pandemie de coronavirus. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege prin care se acordă zile libere părinților în perioada în care școlile sunt închise.

Se pare că proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi, iar potrivit acestuia, părinții care au copii de până la 12 ani sau până la 26 de ani în cazul celor cu handicap, pot depune o cerere la angajator pentru a avea zile libere în perioada de timp cât școlile sunt închise.

În ceea ce privește salarizarea, părinții vor primi 75% din salariu pe toată perioada cât școlile sunt închise.

Zile libere în 2020

Pe lângă situația părinților care pot sta acasă alături de copii în timpul pandemiei, salariații din România se vor bucura de un weekend prelungit la finalul lunii noiembrie. Astfel, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie salariaţii vor sta acasă. Totuși, există anumite categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare.

Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și despre salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Conform Codului muncii, salariaţii care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Mai mult, s-a aflat și ce zile libere obligatorii vom avea la finalul acestui an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Zile libere în 2020

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul