Zile libere pentru ianuarie

România se situează printre țările cu cel mai generos număr de zile libere legale pe parcursul unui an. Angajații, fie că lucrează în sectorul public sau privat, beneficiază de numeroase zile libere, distribuite pe aproape fiecare lună a calendarului.

Conform legislației, în România sunt recunoscute 51 de zile de sărbătoare. Însă nu toate sunt desemnate și ca zile libere legale. Din acest total considerabil, doar 14% dintre aceste sărbători determină acordarea de concedii sau mini-vacanțe pentru angajați.

Este posibil ca nu toată lumea să știe că luna ianuarie se distinge ca fiind perioada cu cea mai generoasă ofertă de zile libere din întregul an. Anul 2024 începe într-un mod favorabil pentru români, deoarece primele două zile ale lui ianuarie sunt desemnate drept zile libere legale.

Astfel, primele două zile libere din 2024 sunt 1 și 2 ianuarie. Se oferă astfel angajaților români posibilitatea ca aceștia să se bucure de un mini-concediu de patru zile. Prima săptămână a anului aduce cu sine un weekend prelungit, având în vedere că 1 și 2 ianuarie cad într-o zi de luni, respectiv marți.

Vin, apoi, Boboteaza și Sfântul Ion

După această scurtă pauză, o altă zi liberă se profilează în calendar. Mai exact, pe 6 ianuarie, atunci când credincioșii sărbătoresc Boboteaza. Cu toate acestea, aceasta nu reprezintă singura zi liberă din prima săptămână a lunii ianuarie. Românii au oportunitatea de a planifica numeroase minivacanțe în cursul anului 2024.

După Bobotează, este programată sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, marcată pe data de 7 ianuarie. Din păcate, această zi cade într-o duminică, ceea ce înseamnă că românii nu vor putea beneficia în totalitate de această zi liberă.

Luna ianuarie continuă cu o altă zi liberă. De data aceasta situată în penultima săptămână a lunii. Este vorba despre ziua de 24 ianuarie, când este consemnată în calendar Ziua Unirii Principatelor Române. Această zi liberă va cădea într-o miercuri. Ianuarie nu este singura lună generoasă pentru angajații români. Aceștia se pot bucura de zile libere și în mai, ocazie cu Paștele, precum și în iunie, august, noiembrie și decembrie.

Astfel, românii vor beneficia de liber la 1 mai, cu ocazia Zilei Muncii. Dar și pe 3 și 6 mai, când are loc Paștele Ortodox. Apoi, în iunie, zilele libere includ 1 iunie (Ziua Copilului), 23 iunie (prima zi de Rusalii) și 24 iunie (a doua zi de Rusalii).