Zidul de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, propus de preşedintele american Donald Trump, ar urma să coste 21,6 miliarde, iar construirea lui ar dura trei ani şi jumătate, potrivit unui document intern al Departamentului american pentru Securitate Internă, relatează în exclusivitate de Reuters.

Costul proiectului potrivit documentului intern dezvăluit de Reuters este cu mult mai mare decât cifra de 12 miliarde de dolari menţionată de Trump în timpul campaniei electorale, dar şi decât cifrele avansate de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, şi liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, care estimau costul proiectului la 15 miliarde de dolari.

Documentul ar urma să fie în curând prezentat secretarului pentru Securitate Internă, John Kelly, însă Administraţia Trump nu este obligată să ţină cont de recomandările din acest raport.

Potrivit planului inclus în document, proiectul ar urma să fie împărţit în trei faze de construire a unor garduri şi ziduri pe o distanţă de aproximativ 2.000 de kilometri.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american pentru Securitate Internă a declarat că "nu poate comenta sau confirma posibila existenţă a unor documente pre-decizie, supuse dezbaterii".

La rândul său, un purtător de cuvânt de la Casa Albă a declarat că ar fi "prematur" să comenteze pe marginea unui document care nu a fost în mod oficial prezentat preşedintelui.

Raportul pleacă de la supoziţia că proiectul va primi finanţare din partea Congresului Statelor Unite până în aprilie sau mai, aşadar Departamentului pentru Securitate Internă ar avea suficient timp să găsească antreprenori pentru a începe construcţia zidului în luna septembrie.