Procesul fostului președinte american Donald Trump, începe astăzi, 9 februarie, în Senat. Aceasta este a doua procedură de impeachment cu care se confruntă Trump. Acesta este primul președinte din istoria SUA care a fost pus sub acuzare de două ori pentru acțiunile sale în calitate președinte al Statelor Unite.

Desfășurarea procesului lui Donald Trump

Procesul lui Donald Trump va începe marți cu o dezbatere de patru ore asupra constituţionalităţii procedurii, în contextul în care Donald Trump nu mai este preşedinte.

Vor urma apoi 32 de ore de dezbateri, începând de miercuri după-amiază. Dacă acuzarea va decide să cheme martori, Senatul va dezbate această temă şi va organiza un vot asupra acestui aspect.

Nouă democrați din Camera Reprezentanților vor juca rolul de procurori. Ei se numesc oficial „manageri ai impeachment-ului” și speră să-i convingă pe membrii Senatului – împărţi egal între democraţi şi republicani – să-l condamne pe Trump şi să-i interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

Cei 100 de senatori, în număr egal, 50 de democrați și 50 de republicani, vor fi jurați și vor vota la final dacă îl condamnă sau îl achită pe fostul președinte pentru că ar fi încurajat violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

În cazul unui vot egal, diferența o poate face vicepreședintele țării, care este și președintele Senatului – în acest caz, democrata Kamala Harris. Numai că, pentru un verdict, la impeachment este nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senatorilor.

Donald Trump a refuzat să compară în fața lor și să depună personal mărturie, considerându-se nevinovat. El susține că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt, din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump.

Cum pledează avocații lui Trump

Luni, cu o zi înainte de începerea procesului, echipa de avocați a fostului președinte i-a acuzat pe democrații din Camera Reprezentanților – instituția care a formulat actul de acuzare – că s-au angajat într-un „teatru politic” și că vor „să reducă la tăcere” un adversar politic. Avocații susțin că procesul din Senat este neconstituțional, pentru că Donald Trump nu mai este președinte.

Ei au depus, în această fază premergătoare deschiderii procesului, un memoriu de 78 de pagini în care își prezintă argumentele. Au primit apoi răspunsul din partea democraților, într-un document de cinci pagini, în care aceștia își apără punctul de vedere.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden. Cu o săptămână înainte, însă, la 13 ianuarie, a fost pus sub acuzare (procedura de impeachment), prin vot, de Camera Reprezentanților.

Echipa apărării, formată din avocații Bruce Castor, David Schoen şi Michael van der Veen, contestă constituţionalitatea procedurii de impeachment, prin care un oficial cu rang înalt, inclusiv președintele, este pus sub acuzare și dacă este găsit vinovat, este demis din funcție.  Avocații argumentează că în Constituţia SUA nu există prevederi referitoare la „inculparea în vederea demiterii” în cazul unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale.

Săptămâna trecută, avocaţii au argumentat că Senatul nu mai are jurisdicţie pentru judecarea acuzaţiilor formulate în cadrul procedurii de demitere a preşedintelui, întrucât Donald Trump nu mai este preşedinte. „Prevederea constituţională necesită ca persoana să fie în funcţie, pentru a fi judecată în vederea demiterii”, au arătat avocaţii.

Procesul lui Trump ridică problema constituționalității

Mulţi experţi în drept constituţional cred că poate fi organizat un proces judiciar în Senat, în cadrul procedurii de impeachment lansată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă un preşedinte şi-a încheiat mandatul, însă Constituţia SUA nu menţionează în mod specific acest lucru şi nicio instanţă judiciară nu a fost solicitată să se pronunţe asupra unui astfel de caz, notează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte care va fi judecat în Senat după expirarea mandatului.

Ce riscă fostul președinte dacă va fi găsit vinovat

Liderii republicani și democrați s-au pus de acord să fie o procedură rapidă. Verdictul ar putea veni chiar săptămâna viitoare, mai rapid decât în cazul oricărei alte proceduri de impeachment din istoria americană, relatează The New York Times.

Totuși, dacă Senatul îl găsește vinovat pe Donald Trump, atunci senatorii ar mai putea organiza un vot pentru a decide dacă este cazul să-i interzică să mai candideze în viitor. Un astfel de vot ar avea nevoie doar de o majoritate simplă, ceea ce ar fi posibil de atins cu ajutorul votului vicepreședintei Kamala Harris.

Dacă Senatul îl achită pe Donald Trump, atunci fostul președinte, în vârstă de 74 de ani, poate să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă. Sondajele de opinie publică arată că el rămâne de departe cea mai populară figură la nivel național din Partidul Republican.