'Deficitul va mai mare decât cel asumat, dar rămâne sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii noştri externi este că România este hotărâtă să menţină acest deficit sub 3%', a explicat Teodorovici.

Potrivit acestuia, după aplicarea noii legislaţii fiscale, România va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeană, şi una dintre cele mai mari medii ale TVA, în rândul ţărilor cu cele mai mici cote generale de TVA şi cele mai mici medii din Europa.

Ministrul Finanţelor a reamintit că impactul bugetar total în urma aplicării noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.

Eugen Teodorovici declara, săptămâna trecută, că dezbaterile parlamentare pe marginea Codului Fiscal vor fi finalizate până la finalul acestei luni, însă documentul nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional. Cele două instituţii susţin că aplicarea tuturor măsurilor de reducere a taxelor propuse, începând de anul viitor, vor duce la dezechilibre bugetare importante.

Deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scăderea la 19% a cotei standard de TVA începând de anul viitor. Iniţial, TVA urma să scadă la 20% începând de anul viitor şi la 18% din 2018.

De asemenea, impozitul pe construcţii speciale urmează să fie eliminat din 2016 iar cota unică de impozitare ar putea scădea de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.

Alte modificări vor fi aplicate pentru sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariaţi va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situaţii înscrise în registrul comerţului -dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare.

Contribuţiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%. AGERPRES/


Te-ar putea interesa și: