Laura Codruța Kovesi este din nou în vizorul CSM care va analiza două rapoarte referitoare la săvârşirea unor abateri disciplinare de către fosta șefă a DNA. Unul dintre documente face referire la momentul în care, într-o ședință de lucru, Kovesi cadrul unei şedinţe de lucru, fosta şefă a DNA ar fi avut manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de service.
„În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei, generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, a precizat Inspecția Judiciară.

Citește și Detaliul șocant din fotografia cu Kovesi. Motivul pentru care nu a fost făcută publică

Potrivit acuzațiilor, fosta șefă a DNA ar fi folosit faţă de colegii procurori “un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi un dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”, susţinea Inspecţia Judiciară. Totodată, s-au observat și „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”.
Al doilea raport întocmit de Inspecţia Judiciară se referă la faptul că Laura Codruţa Kovesi ar fi introdus într-un comunicat de presă fraze din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti. Acestea erau probe într-un dosar care îi viza pe membrii familiei Cosma.