Președinția lui Biden oferă șansa de a schimba relația SUA-Ucraina, după fricțiunile din timpul administrației Trump. Donald Trump a privit spre fostul stat sovietic abia la câteva luni după venirea la putere a președintelui Zelenski. Pentru președintele ucrainean a fost de rău augur.

El era cel care în campanie spunea că vrea să facă istorie și că prestigiul internațional care vine la pachet cu o relație strânsă cu SUA. Acum, după inaugurarea lui Biden, Zelenski trimite mesaje private și publice disperate către Biden. Așteptând cu sufletul la gură o discuție cu noul președinte.

Dar nu au fost singurele semnale pe care Kievul le-a trimis către Biden. Observatorii au văzut în ultimele mișcări ale Kievului cel puțin încă patru.

În primul rând, Kievul a a lansat o anchetă penală cu privire la amestecul în alegerile prezidențiale din 2020 din SUA.

Probabil că nu va duce la nimic. Apoi, Kievul a interzis patru companii chineze, inclusiv Skyrizon Aviation, care încercau să preia producătorul ucrainean de motoare de avioane Motor Sich.

Apoi a venit un telefon important, dar nu cel așteptat. La începutul lunii, secretarul de stat al SUA, John Blinken și ministrul de externe al Ucrainei, au discutat. Blinken a promis că Washingtonul va continua să vândă arme defensive letale Kievului.

În aceeași zi, parlamentarul Oleksandr Dubinski, care are legături strânse cu oligarhul Ihor Kolomoiski, a fost expulzat din Ucraina. El fusese inclus pe o listă de sancțiuni amerincane pentru amestecul Rusiei în alegerile din SUA.

Zelenski tot mai așteaptă o convorbire telefonică cu Biden, și unii spun că merită, după tot prin ce a trecut Ucraina în 2019.

Și după ce Trump l-a ținut departe. Unii observatori se întreabă și dacă ultimele mișcări ale Kievului dovedesc că Zelenski rămâne partener corect al Washingtonului și Occidentului. Biden are o șansă reală de a reseta relațiile cu Kievul, insistând pe reforme. Care, în primul rând, trebuie să cuprindă curățarea instanțelor.