Jurnaliștii francezi au aflat despre sosirea la Londra a președintelui ucrainean în mijlocul după amiezii și de cea la Paris în cursul serii, când avionul lui Zelenski se afla deja în aer.

Protocolul de la Paris a fost, ca și la Londra, busculat. Zelenski a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, ministrul de Externe, Catherine Colonna, fiind în aceste zile în Brazilia.

Însă la ușa avionului a fost încolonată Garda Republicană, ca în cazul vizitelor de stat. La Elysée, Garda Republicană a anunțat sosirea invitatului în sunetul tamburilor iar Emmanuel Macron a coborât treptele palatului pentru a veni, pe covorul rosu, în întâmpinarea lui Zelenski, gest care face parte de asemenea din protocolul vizitelor de stat.

Cancelarul german, Olaf Scholz, care se afla deja la Elysée, a ieșit pe peron abia după această mică secvență diplomatică. Înaintea dineului de lucru, cei trei au susținut fiecare câte o declarație de presă.

Franța va fi alături de Ucraina atât cât va fi nevoie

În discursul lui Emmanuel Macron, dincolo de frazele obișnuite privind curajul și determinarea forțelor ucrainene și faptul că Franța va sta alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, am putut decela câteva aspecte interesante și care marchează un avans în ceea ce privește poziția Franței.

Mai întâi că Franța va continua să furnizeze arme adaptându-se la realitatea din teren și la cererile ucrainienilor, ceea ce lasă deschisă poarta livrării tancurilor Leclerc și/sau a avioanelor de lupta despre care la Paris se vorbește de câteva zile. ”Ceea ce se joaca în Ucraina angajează viitorul Europei” – a subliniat Emmanuel Macron.

Dar, mai ales, a spus că propunerile de pace avansate de Zelenski în urmă cu câteva luni ”sunt o bază esențială de discuție”. Printre acele propuneri se află retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina și judecarea criminalilor de război, plata despăgubirilor pentru toate distrugerile cauzate.

Este pentru prima dată când președintele francez, care până în prezent a încercat să se plaseze pe o cale de mijloc și să păstreze un canal de comunicare cu Putin, merge atât de departe. Este de presupus că punțile cu Kremlinul sunt arse. De altfel, în timpul vizitei din toamnă de la Washington, Macron a declarat că îl va suna curând pe Putin, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Intervenția lui Olaf Scholz, deși reținută și concisă ca de obicei, a marcat aceiași idee: Rusia trebuie înfrântă, iar Ucraina va fi susținută până la victorie.

Zelenski a cerut, din nou, avioane

Volodimir Zelenski a mulțumit Franței și Germaniei pentru tot sprijinul acordat, trecând imediat la chestiunea livrărilor de armament. Nu a fost vorba despre accentele lirice de la Londra (”Dați-mi aripi să apăr libertatea”), dar ideea a fost aceiași: ”Ucraina are nevoie de avioane”.

Tema dineului de lucru, nu se îndoiește nimeni, a fost chiar trecerea la această etapă superioară: livrarea de avioane. Din ceea ce s-a spus la Londra, din punctul de vedere al britanicilor chestiunea este aproape rezolvată. Problema pe care o ridica însă livrarea de materiale disparate (trei tipuri de tancuri, două sau trei tipuri de avioane) este una logistică, iar pe linia de front devine aproape imposibil de gestionat. Probabil că sarcinile vor fi împărțite între aliați.

În orice caz, reuniunea în trei din noaptea trecută de la Elysée a avut rolul de a pregăti întâlnirea cu liderii europeni, la Bruxelles. Franța și Germania sunt principalii contributori din UE la efortul de război al Ucrainei.

Emmanuel Macron i-a remis lui Volodimir Zelenski Legiunea de Onoare, cea mai prestigioasă decorație franceză, creată în urma cu 200 de ani de Napoleon. ”Omagiu Ucrainei și poporului său. Omagiu ție, Volodimir, pentru curajul și angajamentul tău” – a scris șeful statului francez într-un mesaj pe Twitter. Imaginile au fost, de asemenea, publicate pe rețelele de socializare pe care Emmanuel Macron le folosește cu asiduitate.