Volodimir Zelenski a luat decizia momentului în război! Decretul semnat de liderul de la Kiev

Mai precis, Volodimir Zelenski a semnat duminică, 15 mai, un decret de demitere al comandantului Forțelor de Apărare Terestre ale Ucrainei, generalul Iuri Galușkin. Totodată, liderul de la Kiev a semnat și un al doilea decret, care îl numește pe înlocuitorului său, general maiorul Igor Tanțiur.

Trebuie menționat că generalul de brigadă Iuri Galușkin are 50 de ani și a fost numit comandant al Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ale Ucrainei în ziua de 1 ianuarie a acestui an. În 2001-2002, Galușkin a participat la o operațiune internațională de menținere a păcii în Kosovo. Din 2014, acesta a fost implicat în luptele din regiunile separatiste Donețk și Lugansk, potrivit informațiilor transmise de unian.ua

Motivele demiterii lui Galușkin nu au fost făcute publice

Conform sursei menționate, motivele demiterii lui Iuri Galușkin nu au fost făcute publice. Fostul comandant al Forțelor de Apărare Terestre ale Ucrainei a fost numit inspector șef al Ministerului Apărării în 2019. De la jumătatea anului 2020, acesta a devenit inspector șef adjunct.

De asemenea, înlocuitorul său, generalul Tanțiur, i-a fost adjunct până duminică. Anterior, a fost șeful de stat major și prim-adjunct al comandantului forțelor armate. În 2013, a fost șeful celui de-al 169-lea Centru de Instruire al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, Igor Tanțiur a primit gradul de general-maior în 2013. În ziua de 2 mai 2022, Zelensky i-a acordat Ordinul Bohdan Khmelnytsky gradul III, pentru curajul personal și acțiunile altruiste arătate în apărarea suveranității statului și a integrității teritoriale a Ucrainei, loialitatea față de jurământul militar.

Volodimir Zelenski a promulgat și o lege foarte importantă

Amintim că Volodimir Zelenski a promulgat sâmbătă legea care interzice partidele pro-ruse pe teritoriul țării pe care o conduce. Astfel, noua lege permite interzicerea partidelor care sprijină sau neagă războiul declanșat de Rusia împotriva Ucraina, precizează Kyiv Independent. Legea a intrat în vigoare a doua zi după publicare în Monitorul Oficial din Ucraina.

Inedit este faptul că Moscova încă nu a declarat oficial război Ucrainei, Vladimir Putin numind invazia drept „operațiune militară specială”. Astfel, un război ar fi însemnat că Rusia poate decreta mobilizarea generală. Legea promulgată de Zelenski mai prevede interzicerea celor care neagă faptul că Moscova ocupă teritorii ale Ucrainei, inclusiv Crimeea (n. red. anexată forțat în 2014) și zona de est, transmite Kyiv Independent.