Peste 90 de localități, inclusiv orașe ca Bacău, Brașov, Sfântu-Gheorghe, Târgu Ocna, Gura Humorului, Rădăuți, Horezu, vor fi apărate împotriva inundațiilor, în urma finalizării a 60 de lucrări hidrotehnice, realizate la nivel național de către Administrația Națională „Apele Române”. Din cele 60 de lucrări, 29 dintre acestea vor fi finalizate prin fondurile de la bugetul de stat și 31 de lucrări vor fi realizate din surse proprii ale ANAR.

Administrația va realiza până la sfârșitul acestui an 60 de lucrări hidrotehnice, de apărare împotriva inundațiilor, în valoare totală de investiții de 169.532.000 lei (36,3 mil. Euro). Fondurile provin de la bugetul de stat și din sursele proprii ale ANAR. Astfel, 116.125.000 lei (68,5% din valoarea totală de investiție) au fost alocați din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, în vederea înlăturării efectelor inundațiilor. Fondurile au fost deja aprobate, în regim de urgență, prin HG 582/2018 și prin HG nr.516/2018.

Având în vedere faptul că viiturile din această vară au afectat lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR, lucrări care apără peste 90 de localități și care se regăsesc în peste jumătate din județele de pe teritoriul României, ANAR a considerat ca prioritate alocarea din surse proprii a sumei de 53.407.000 lei, reprezentând 31,5% din valoarea totală de investiții pentru aceste lucrări. Lucrările constau în consolidări și refaceri de apărări de mal (în județele: Argeș, Botoșani, Hunedoara, Vâlcea), regularizări de albie și consolidări (în județele: Alba, Brașov, Neamț, Suceava, Vâlcea, Gorj, Bistrița-Năsăud, Timiș, Caraș-Severin), amenajări de albii (în județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Suceava, Harghita, Galați, Maramureș, Sălaj), reabilitări și îndiguri (în județele: Brașov, Covasna, Gorj, Mureș, Vâlcea), închiderea liniilor de apărare (în județul Timiș).

Sumele cele mai mari (peste 7.000.000 lei), de la bugetul de stat și/sau din sursele proprii ale ANAR, au fost alocate în județele unde au fost afectate cele mai multe lucrări hidrotehnice, respectiv județele Neamț, Vâlcea, Bacău, Alba, Covasna, Galați.