Potrivit sursei citate, China, unde SARS-CoV-2 a fost semnalat prima dată, spre sfârşitul anului trecut, a reuşit să preia controlul asupra epidemiei şi a început să relaxeze restricţiile de deplasare în focare, dar există preocuparea că ridicarea restricţiilor va face ca mii de persoane infectate să-şi reia viaţa obişnuită fără să ştie că sunt purtători ai virusului, pentru că nu au simptome şi nu au fost testate, potrivit agerpres.ro

Numărul cazurilor asimptomatice

Până acum numărul cazurilor asimptomatice cunoscute a fost ţinut secret, nefiind inclus în datele oficiale, dar potrivit cotidianului South China Morning Post, care citează documente oficiale nepublicate, ar fi vorba de peste 40.000.

În efortul de a risipi îngrijorarea opiniei publice faţă de posibile cazuri ascunse de infectare, guvernul a ordonat săptămâna aceasta autorităţilor sanitare să se concentreze pe depistarea cazurilor asimptomatice şi să facă publice datele.

Primele care au procedat astfel au fost autorităţile sanitare din provincia Liaoning, care au anunţat miercuri că la 31 martie se înregistrau 52 de cazuri de infectare fără simptome, conform unui comunicat publicat pe un site guvernamental local.

Provincia Hunan a comunicat că au fost înregistrate patru astfel de cazuri, toate „de import”.

Părerile experţilor diferă în ce priveşte nivelul de contagiozitate al cazurilor asimptomatice, dar Comisia naţională pentru sănătate de la Beijing a cerut ca toate acestea să fie puse în carantină pentru 14 zile.

În China au fost înregistrate de la începutul epidemiei peste 81.000 de cazuri de contaminare şi 3.305 decese, aminteşte Reuters.