Premierul Ludovic Orban a anunţat că OUG privind despăgubirile pentru culturile afectate de secetă va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de marţi şi va începe să-şi producă efectele.

„Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă. În urma aprobării de către Comisia Europeană a solicitării de ajutor de stat formulată de Guvernul României, astăzi se va publica ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a alocat sumele necesare pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă”, a declarat Ludovic Orban marţi, la Turnu Măgurele, după cum transmite Agerpres.

Fermierii vor avea la dispoziţie zece zile pentru a transmite cererile de despăgubire

„Imediat cu publicarea ordonanţei, orice fermier se poate adresa Ministerului Agriculturii şi structurilor Ministerului Agriculturii. În termen de zece zile trebuie să formuleze solicitarea, iar Ministerul Agriculturii trebuie să transmită despăgubirile către fermierii afectaţi”, a precizat premierul.

Guvernul a aprobat, pe 24 august, o ordonanţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

„A fost adoptată ordonanţa pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de efectele secetei. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri şi o suprafaţă afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul aceste scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafeţele afectate de secetă„, anunţa la acel moment şeful Cancelariei premierului, Ional Dancă.

Premierul a participat marţi, în Teleorman, la inaugurarea grădiniţei din localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, prezentarea proiectului privind creşterea siguranţei circulaţiei pe DN6 Alexandria – Bucureşti executat prin CNAIR, prezentarea proiectului de extindere a Spitalului Judeţean Alexandria cu un nou corp de clădire şi prezentarea proiectului de modernizare a DN 52 Alexandria – Turnu Măgurele, toate realizate din fonduri guvernamentale.

Programul lui Ludovic Orban a mai inclus participarea la prezentarea proiectului de amenajare a portului turistic şi de agrement de la Turnu Măgurele.