Salarii uriașe în instituții de stat „necunoscute”, criticate de ministrul Economiei, Radu Miruță
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a atras atenția asupra unor salarii exorbitante în instituții de stat despre care, potrivit acestuia, mulți români nu au auzit.
În cadrul unei emisiuni televizate, el a dat exemplul directorului Institutului de Cercetări în Transporturi INCERTRANS, despre care a spus că ar fi încasat lunar peste 53.000 de lei. Instituția se ocupă cu certificarea materialelor utilizate în construcții.
Ministrul a menționat că, în opinia sa, astfel de cazuri nu pot fi justificate în condițiile în care guvernul propune măsuri de austeritate și le cere românilor să accepte restricții bugetare.
Miruță a explicat că descoperirea acestor salarii i-a trezit suspiciuni și l-a determinat să verifice și alte cazuri similare. El a indicat că la Uzina Mecanică Dragomirești, de exemplu, există directori cu salarii de peste 43.000 sau 45.000 de lei, iar la Cupru Min, veniturile conducătorilor se situează de asemenea peste 40.000 de lei lunar.
„Eu sunt în situația în care am văzut salarii de 53.000 lei pe lună la directorul INCERTRANS. Nu știu dacă ați auzit de INCERTRANS. Este un institut care certifică dacă materialele folosite în construcții sunt sigure. Ceva de genul ăsta e.
Nu o fi vreo eroare. Hai să mă uit și la altele. (…) Uzina Mecanică Dragomirești, 43, 45.000. (…)
Și zic bine, eu nu pot să merg să le spun românilor că am intrat într-un guvern care propune strângerea curelei cu două găuri pentru a recupera prejudiciu făcut de cine l-o fi făcut înainte, cât timp în statul român există astfel de exemple că pe mine personal mă deranjează, vin din mediul privat”, a afirmat ministrul Economiei la Digi24.
Directorul INCERTRANS a renunțat la o bună parte din salariu. Ministrul Economiei e curios cine îl va urma
În acest context, ministrul a precizat că, între timp, directorul INCERTRANS, Flavius Cladoveanu, a decis să își reducă veniturile, coborând salariul lunar de la 53.910 lei la 14.000 de lei.
Miruță a atribuit această decizie insistenței și presiunii publice exercitate în ultimele zile, susținând că gestul este unul de bun-simț și nu are legătură cu o eventuală scădere a performanței manageriale. El a precizat că evaluările profesionale ale directorilor vor continua, indiferent de astfel de decizii.
Pe rețelele sociale, ministrul a scris că este curios cine va fi următorul director care va alege să își ajusteze salariul din proprie inițiativă, înainte de a fi vizat de procedurile birocratice. În opinia sa, reducerile voluntare de salariu nu semnalează o lipsă de competență, ci doar o atitudine decentă în fața situației economice actuale.
În final, Radu Miruță a subliniat că în unele companii de stat criteriile de performanță sunt ridicole, menționând că, în anumite cazuri, printre aceste criterii figurează pur și simplu obligația ca managerii să nu întârzie la serviciu.
Reacțiile publice legate de aceste dezvăluiri au fost intense, reflectând nemulțumirea cetățenilor față de discrepanțele dintre veniturile din sistemul public și cele din mediul privat, mai ales în contextul actual al unor măsuri de restricție bugetară.