Salariile record din companiile de stat sub presiunea opiniei publice
Sub presiunea opiniei publice și a propriului Guvern, directorii unor companii și instituții de stat ajung, în vara lui 2025, să fie nevoiți să își justifice salariile de zeci de mii de euro lunar. Deși președintele Nicușor Dan încasează lunar 3.400 de euro net, există șefi de la stat care câștigă chiar și de șapte ori mai mult.
Apelul pentru reducerea voluntară a acestor venituri vine într-un context tensionat, în care austeritatea bugetară devine normă, iar dezechilibrele salariale din sistemul public sunt din ce în ce mai greu de justificat.
Schimbare fără precedent în România ultimilor ani, pornind de la un apel public
Scânteia a fost aprinsă de vicepremierul Dragoș Anastasiu, care a declarat public că directorii din companiile și instituțiile statului, cu salarii peste cel al președintelui României, ar trebui să accepte voluntar o reducere a veniturilor până la finalul lui 2026.
Motivul? „Contracte betonate”, încheiate în ultimii ani, care nu permit statului să intervină direct asupra nivelului salarial fără procese costisitoare sau riscuri de litigii pierdute.
La două zile după apel, 16 miniștri au transmis semnale de susținere, iar tema a ajuns pe agenda publică, readucând în discuție tema privilegiilor și a responsabilității manageriale la vârful sectorului public.
„Sunt anumite chestiuni, pentru că sunt contractele betonate, se pot face voluntar… Și acesta este un apel pe care îl fac acum către toți cei care câștigă peste președintele României să renunțe la un procent din veniturile lor până la sfârșitul anului viitor, voluntar”, a declarat Dragoș Anastasiu.

Companiile de stat unde sunt salariile cele mai mari din România
-
Traian Halalai – Exim Banca Românească (fosta EximBank):
- Aproape 24.000 de euro lunar este salariul oficial al directorului general al băncii de stat, la care se adaugă alte bonusuri, inclusiv 4.000 de euro ca membru al unui comitet intern. Numit la conducerea instituției în noiembrie 2012, Halalai s-a menținut pe poziție în ciuda mai multor schimbări guvernamentale și, de curând, a intrat sub lupa Ministerului de Finanțe, care a început demersurile pentru demitere la solicitarea premierului Ilie Bolojan.
-
Mugur Isărescu – Guvernatorul Băncii Naționale a României:
- Cu peste 35 de ani la conducerea BNR, Isărescu a declarat pentru anul 2023 venituri de 1 milion de lei (aprox. 17.000 de euro lunar). Sub el, și viceguvernatorii au salarii consistente, între 12.000 și 16.000 de euro.
-
Cosmin Ghiță – Director general Nuclearelectrica:
- Conduce unul dintre cei mai importanți jucători energetici naționali, iar salariul său, potrivit ultimei declarații de avere, ajunge la 70.000 de lei lunar (14.000 de euro). Nuclearelectrica este printre puținele companii profitabile de stat, iar pretențiile salariale mari vin și ca urmare a faptului că se concurează direct cu companii private internaționale.
-
Mircea Man – Vicepreședinte ANRE:
- Încasează 58.000 de lei pe lună (aproape 12.000 de euro). Man este responsabil cu reglementarea pieței energiei, un domeniu cu scandaluri recurente și unde presiunile din partea industriei sunt imense.
-
George Niculescu – Președinte ANRE:
- Salariu declarat: 46.000 de lei lunar (peste 9.000 de euro).
-
Alexandru Simu – Director CFR Infrastructură:
- Salariu: 36.000 de lei lunar (peste 7.000 de euro). Simu este considerat apropiat de ministrul Sorin Grindeanu, iar numirea sa a generat scandaluri, inclusiv un dosar penal la DNA pentru instigare la abuz în serviciu, fiind acuzat că a fost numit ilegal.
În acest peisaj, rare sunt cazurile în care directorii acceptă reduceri de salariu. Flavius Cladoveanu, șeful Incertrans, instituție din subordinea Ministerului Educației, a decis să își taie leafa de la 53.900 de lei la 14.000 de lei lunar (2.800 de euro). Anunțul a fost făcut public de ministrul Economiei, Radu Miruță, și a fost prezentat ca model pentru ceilalți directori.