Conform unui comunicat al ANSVSA, controlul efectuat de inspectorii DSVSA Bucureşti a avut loc duminică, între orele 16:00 – 22:00, la 26 de unităţi care-şi desfăşoară activitatea în perimetrul parcului Herăstrău şi a vizat respectarea condiţiilor prevăzute privind regimul de funcţionare al unităţilor de alimentaţie publică pe perioada stării de alertă, precum şi respectarea normelor şi condiţiilor de igienă la prepararea şi comercializarea produselor alimentare.

„Dintre cele 26 de obiective înregistrate sanitar veterinar care-şi desfăşoară activitatea în perimetrul acestui parc, 20 de unităţi erau închise şi funcţionau 6 unităţi: 3 unităţi tip restaurant, care livrau la domiciliu produse alimentare preparate şi semipreparate, un magazin alimentar care vindea băuturi răcoritoare şi produse alimentare de origine nonanimală ambalate, o rulotă care vindea îngheţată ambalată şi un restaurant, care, la ora controlului vindea mici şi alte produse din carne, preparate la grătar, încălcând astfel prevederile legale în vigoare. Ca urmare, această unitate a fost sancţionată cu o amendă de 5.000 de lei şi activitatea i-a fost suspendată”, se arată în comunicatul Autorităţii remis pe adresa redacție.

Potrivit sursei citate, la cele 3 unităţi tip restaurant s-a verificat modul în care se preparau, ambalau şi se livrau produsele culinare şi s-a dispus interzicerea comercializării preparatelor prin sistemul „take -away”, deoarece nu erau asigurate condiţiile de funcţionare pentru acest sistem.

Pe de altă parte, inspectorii sanitari-veterinari susţin că nu au fost constatate alte neconformităţi în ceea ce priveşte cerinţele de igienă privind prepararea, ambalarea şi livrarea la domiciliu a produselor alimentare preparate sau semipreparate.

„Vor fi realizate, în perioada următoare, controale, inclusiv în weekend, la unităţile de alimentaţie publică unde se desfăşoară activităţi de tip „drive-in”, „room-service”, livrare la client, „take-away”, pentru a verifica atât respectarea normelor şi condiţiilor pentru siguranţa alimentelor, cât şi a celor pentru siguranţa consumatorilor”, a explicat Robert Chioveanu, preşedintele ANSVSA.

Care sunt condițiile pentru deschiderea restaurantelor și teraselor în stare de alertă

Conform Hotărârii nr. 24 din 14 mai 2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, la punctul 6.(1) se prevede: „Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât şi la terasele din exteriorul acestor locaţii.(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) activităţile de preparare a hranei, cât şi de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service”, livrare la client, „take-away” etc”.