La nici doua saptamani de la anuntarea emisiunii de obligatiuni Alba Iulia, o alta capitala de judet din Ardeal, Zalaul, isi face publica intentia de a lansa obligatiuni municipale. Valoarea emisiunii va fi de zece miliarde lei si va servi la modernizarea retelei de apa potabila a orasului. Jumatate din emisiune are scadenta la 30 aprilie 2003 – data de plata a dobanzii aferente celui de-al patrulea trimestru. Scadenta finala a restului de cinci miliarde de lei este la 24 luni de la data expirarii perioadei de subscriere, adica in a 731-a zi de la expirarea perioadei de derulare a ofertei de subscriere. Cum valoarea nominala a unei obligatiuni este de 100.000 lei, inseamna ca pentru o obligatiune, jumatate din valoare, respectiv 50.000 lei, are scadenta la data de 30 aprilie 2003, iar cealalta jumatate din valoarea fiecarei obligatiuni este scadenta in a 731-a zi de la expirarea perioadei de derulare a ofertei. Intermediarul acestei emisiuni de obligatiuni este BCR Securities.
Dobanda oferita cumparatorilor de obligatiuni municipale Zalau este cu doua puncte procentuale peste media dobanzilor BUBID si BUBOR la trei luni, medie calculata pe baza valorilor inregistrate pe parcursul ultimelor cinci zile lucratoare anterioare momentului calculului. Pentru primul cupon, care expira la data de 30.07.2002, rata dobanzii este de 35% pe an.
Doritorii pot achizitiona pachete de minimum zece obligatiuni. In caz de suprasubscriere, obligatiunile vor fi alocate dupa metoda „primul venit – primul servit”. Obligatiunile municipale Zalau vor putea fi achizitionate de la sediul BCR Securities si de la sucursalele BCR din Bucuresti, din judetul Salaj si de la sucursalele judetene din Cluj si Satu Mare.
Municipiul Zalau garanteaza plata dobanzilor la termen si rambursarile de principal prin creantele pe care le are de incasat din totalul veniturilor curente plus cotele defalcate din impozitul pe venit, aferente bugetului local pe anii 2002, 2003 si, respectiv, 2004. Totalitatea veniturilor curente si a cotelor defalcate din impozitul pe venit in anul 2000 a fost de 57,4 miliarde lei, de 104,33 miliarde lei in 2001, in timp ce pentru anul 2002 bugetul local prevede un total al veniturilor curente plus cotele defalcate din impozitul pe venit de 137,467 miliarde lei.