Wizz Air a fost notificată de autorităţile sanitare româneşti că pe zborul companiei de la Bergamo la Timişoara din 20 februarie a călătorit un pasager diagnosticat ulterior cu coronavirus, au declarat, vineri, reprezentanţii companiei.

Protocoale conforme cu recomandările OMS

Wizz Air îşi urmează protocoalele bine stabilite şi este în contact cu autorităţile relevante şi monitorizează îndeaproape evoluţia situaţiei în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Echipele de asistenţă de la sol au recomandări şi proceduri clare în vigoare, aşa cum sunt prescrise de autorităţile medicale, pentru tratarea acestor cazuri. Securitatea pasagerilor şi a echipajului nostru rămâne prioritatea Wizz Air”, afirmă aceştia, conform Agerpres.

Laboratorul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara a confirmat, vineri, două probe pozitive pentru coronavirus, pentru un bărbat din Maramureş şi o femeie de 38 de ani din Timişoara, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Virgil Musta.

“Bărbatul din Maramureş nu este internat la noi, ci doar ne-au fost trimise probele pentru testare în laboratorul nostru. Femeia de 38 de ani este din Timişoara, a călătorit săptămâna trecută la Bergamo şi a venit ieri noapte să i se recolteze probe, spunând că tuşeşte, dar nu are febră.

”Femeia nu este în spital”

În acest moment, femeia nu este în spital, ci va fi preluată de ambulanţa ISU (SMURD, n.r.), dar nu ştiu dacă va fi adusă la noi sau la Bucureşti”, a precizat dr. Virgil Musta.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a declanşat, vineri, de urgenţă, o anchetă epidemiologică în cazul femeii din Timişoara căreia i-a fost confirmată de laborator prezenţa COVID-19, întrucât aceasta a revenit în ţară, din Italia, înainte de a se impune măsurile de siguranţă care obligau autoizolarea la domiciliu sub monitorizarea DSP.

Astfel, aceasta s-a deplasat individual la spital pentru recoltarea probelor care au confirmat prezenţa coronavirusului.

Anchetă epidemiologică

“Prin personalul de specialitate, DSP a demarat de urgenţă ancheta epidemiologică, deplasându-se la Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ (unde i s-au recoltat probele de laborator femeii, n.r.), pentru a obţine primele informaţii în vederea stabilirii contacţilor. Ancheta se află în desfăşurare.

Ea a intrat în ţară înainte să se impună măsurile de siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu.

Potrivit acesteia, DSP Timiş a luat la cunoştinţă vineri după-amiaza despre pozitivarea testului pentru COVID-19 efectuat de către Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara unei femei de 38 ani, care a vizitat localitatea San Giovanni Bianco, la 30 km de Bergamo, în perioada 19-20 februarie.