"Suedia, în calitate de preşedintă a Consiliului Europei, va căuta sprijinul altor membri ai Consiliului împotriva Rusiei şi va încerca în următoarele luni să excludă Rusia prin vot", se arată în nota ambasadei americane de la Stockholm, bazată pe o întrevedere cu un înalt responsabil diplomatic suedez.
"Este încă în stadiu iniţial, dar este obiectivul actual al ministrului de externe (Carl) Bildt’, se adaugă în nota americană; ideea actuală este de a utiliza preşedinţia suedeză a Consiliului Europei (până în noiembrie 2008) pentru a mobiliza sprijinul şi a scoate Rusia din Consiliul Europei", se arată în document.

Potrivit notei ambasadei americane, Suedia, alături de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, ţările baltice, Slovenia, Slovacia şi Bulgaria doreau o poziţie cu ‘o reacţie în forţă’ a Uniunii Europene împotriva Rusiei. Această tabără se opunea alteia, care dorea în primul rând respectarea încetării focului şi din care făceau parte Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Malta şi Cipru.

Chestionată de AFP, purtătoarea de cuvânt a ministrului suedez Carl Bildt, Anna Charlotta Johansson, a refuzat să comenteze. Şeful diplomaţiei suedeze, încă în post, suscitase o amplă polemică comparând atitudinea armatei ruse în timpul conflictului cu metodele lui Adolf Hitler.
SURSA: Agerpres