O zi fără cafea? De neconceput pentru mulți. Din fericire, există numeroase motive pentru a menține ritualul. Studiile anterioare au descoperit că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Există, totuși, o diferență între bărbați și femei în ceea ce privește impactul cafelei asupra nivelului de insulină. Cercetătorii coreeni au descoperit rezultate remarcabile, publicate în revista „Nutrients”, informează fitbook-magazine.
Cum a fost realizat studiul asupra insulinei și cafelei
Studiul privind cafeaua a inclus 7.453 de adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani. Dintre aceștia, 4.155 erau femei și 3.298 bărbați. Participanții au furnizat informații suplimentare prin intermediul unui chestionar, inclusiv
sex
câte cești de cafea au băut în ultimele 24 de ore și sub ce formă (cu/fără zahar și lapte)
stilul de viață, greutatea, consumul de alcool, nivelul de educație, activitatea fizică și starea civilă
În plus, cercetătorii au măsurat diverși markeri ai metabolismului glucozei participanților, inclusiv
zahăr din sânge a jeun
niveluri de insulină a jeun
HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance): O măsură a rezistenței la insulină. Valorile ridicate sunt asociate cu un risc crescut de hipertensiune arterială și diabet.
HOMA-β (Homeostasis Model Assessment of β-cell function): O măsură a funcției celulelor beta producătoare de insulină. Valorile ridicate pot indica apariția rezistenței la insulină.
Rezultatele studiului
Cercetătorii au comparat chestionarele completate cu valorile măsurate. S-a constatat că consumul a două căni de cafea pe zi, fără lapte și zahăr, reduce riscul de creștere a valorilor HOMA-IR cu o medie de 23 la sută. Astfel, o cantitate relativ mică de cafea este suficientă pentru a regla nivelul de insulină și pentru a îmbunătăți metabolismul glucozei.
Cu toate acestea, consumul de cafea nu a avut un efect interpretabil asupra valorilor HOMA-β. Efectele pozitive ale cafelei asupra metabolismului glucozei sunt, prin urmare, datorate acțiunii îmbunătățite a insulinei.
Cafeaua afectează insulina în mod diferit la bărbați și la femei
Evaluarea a fost strict separată pe sexe. S-a constatat că femeile beneficiază foarte mult de pe urma consumului regulat de cafea. Două până la trei căni de cafea neagră (fără lapte și zahăr) au redus riscul de valori mari HOMA-IR cu 36 la sută. Cu mai multe cești, efectul părea să crească și mai mult – cu toate acestea, grupul de băutori intenși era prea mic pentru un rezultat definitiv. La bărbați, pe de altă parte, consumul de cafea neagră nu a arătat niciun efect semnificativ asupra metabolismului glucozei în studiu.
Punctele tari și punctele slabe ale studiului
Cafeaua are, în aparență, o influență asupra nivelului de insulină, mai pronunțată la femei decât la bărbați. Având în vedere dimensiunea mare a eșantionului cu mulți participanți, rezultatele pot fi considerate reprezentative.
Cu toate acestea, rămâne un studiu observațional, bazându-se pe datele auto-raportate sau pe amintirile participanților despre consumul de cafea în cele 24 de ore premergătoare sondajului. Studiul nu a putut demonstra un efect pe termen lung al cafelei negre. În plus, nu poate determina în mod concludent modul în care cafeaua afectează metabolismul glucozei și nivelul de insulină – doar că există o conexiune.