Știința modernă nu susține aceste stereotipuri. De fapt, cercetătorii spun că și azi creierul este un mare mister, greu de descifrat.
”Nu cunosc nicio măsură pe care o puteți face cu privire la creierul uman în care distribuțiile masculine și feminine să nu se suprapună”, a declarat dr. Armin Raznahan, șeful Secției de neurogenomică a dezvoltării de la Institutul Național de Sănătate Mintală, Live Science. Dacă ai ține în mână două creiere, unul al unui bărbat și altul al unei femei, probabil nu ai putea spune care cui aparține, a subliniat el.
Cu toate acestea, există unele diferențe reale. Studiile care folosesc AI și imagini de înaltă rezoluție detectează acum variații subtile în structura și funcția creierului, cum ar fi modul în care materia albă este grupată și izolată sau cum se luminează anumite regiuni în timpul sarcinilor, scrie Vice.com.
Diferențe microstructurale ale creierului între cele două sexe
Într-un studiu recent condus de dr. Yvonne Lui de la NYU Langone, modelele AI au fost capabile să prezică sexul biologic al tinerilor participanți adulți pe baza scanărilor creierului cu o acuratețe de până la 98%. „Cred este primul studiu care detectează diferențele microstructurale ale creierului între cele două sexe”, a spus Lui.
Ce înseamnă aceste diferențe este o altă poveste, iar lucrurile devin neclare. Unii cercetători susțin că particularitățile structurale – cum ar fi femeile care au mai multă materie cenușie în jurul hipocampului sau bărbații care au un Putamen mai mare – pot să nu afecteze deloc cogniția. Ar putea fi pur și simplu modalitatea creierului de a ajunge la același rezultat, prin diferite căi.
Alții spun că aceste perspective ar putea ajuta să explice de ce anumite afecțiuni psihiatrice și neurologice apar diferit la bărbați și femei. Depresia și migrenele, de exemplu, sunt mai frecvente la femei. Autismul și schizofrenia sunt mai frecvente la bărbați. Dar departajarea biologiei de factorul social nu este o sarcină simplă.
Diferențele creierului legate de sex
Sexul adaugă un alt strat. Studii recente, cum ar fi proiectul ABCD, încearcă să urmărească modul în care sexul și rolurile societale ar putea influența și dezvoltarea creierului. „Diferențele creierului strâns legate de sex au fost găsite în rețelele responsabile de procesarea stimulilor vizuali, mișcării, luării deciziilor și emoțiilor”, a spus dr. Elvisha Dhamala, om de știință implicat în studiu.
Ea spune că nu există un creier care să fie ”masculin sau feminin”, ci doar un spectru de cabluri modelate de gene, hormoni, experiență și cultură.
Zonele cu materie cenușie ale creierului sunt localizate. Aceste zone sunt centri de procesare ai informației și ai acțiunii, situați ân regiuni specifice ale creierului. Cand sunt activi, acești centri creează un efect de tunel, focalizand atentia. Cand acești centri sunt implicați într-o sarcină sau un joc, nu mai manifestă interes față de alți oameni sau fata de mediul înconjurător.
Materia albă este ca o rețea care conectează materia cenușie și alți centri de procesare între ei. Aceasta diferență de procesare este unul dintre motivele pentru care femeile pot face mult mai ușor tranziția de la o sarcină la alta, comparativ cu bărbații.
Diferențele dintre materia albă și cea cenușie pot explica și de ce, ca adulți, femeile sunt mult mai abile în multi-tasking, în timp ce bărbații sunt mult mai concentrați pe rezultate.