Cercetările au demonstrat că dieta și nutriția au un impact major asupra sănătății mintale. Pentru a combate stresul zilnic și a reduce anxietatea nu e nevoie întotdeauna să apelați la ajutorul suplimentelor alimentare, ci doar să includeți în dietă anumite alimente.

Ceea ce mâncăm poate afecta sănătatea

Există tot mai multe dovezi care sugerează că ceea ce mâncăm poate afecta sănătatea și poate agrava simptomele de anxietate. Pe lângă tratamentele adecvate prescrise de medici, o dietă sănătoasă poate ajuta la creșterea puterii tractului gastro-intestinal și ar putea fi o altă modalitate de a ne îmbunătăți starea de spirit.

The Healthy trece în revistă alimentele care ar trebui neapărat evitate, dacă vreți să trăiți mai mult.

Mezelurile

Consumul constant de carne procesată de-a lungul timpului a fost asociat cu multe tipuri de boli, inclusiv boli de inimă și cancer, explică Roger E. Adams, nutriționist.

De fapt, Organizația Mondială a Sănătății clasifică carnea procesată (majoritatea mezelurilor, hot-dog-urilor, șuncă, slănină și cârnați) ca fiind cancerigenă. În plus, conținutul ridicat de sodiu al mezelurilor poate duce la creșterea tensiunii arteriale.

Băuturile carbogazoase

Jumătate dintre americani spun că beau unul sau mai multe pahare de băuturi carbogazoase. De-a lungul anilor, studiile au avertizat cu privire la efectele consumului de băuturi carbogazoase, inclusiv a apei minerale.

Băuturi precum Coca Cola conțin 39g zahăr, Sprite – 38g zahăr, iar Mountain Dew – 46g zahăr. Excesul de zahăr poate provoca diabet și creșterea în greutate, dar poate duce și la boli de inimă și la scăderea funcției cognitive. S-a constatat și un alt efect secundar grav al consumului de băuturi carbogazoase: riscul afecțiunilor hepatice.

Un studiu al Universității Tufts, publicat în Journal of Hepatology, a examinat dieta a 2.634 de persoane, pentru a vedea dacă există o corelație între cantitatea de băuturi pe bază de zahăr consumate și dimensiunea ficatului. Cercetătorii au descoperit „o prezență mai mare a afecțiunilor hepatice nealcoolice la cei care au spus că beau mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi”.

Alimente bogate în zahăr

Este important să rețineți că produsele bogate în zahăr, consumate seara, pot perturba somnul și pot afecta sănătatea.

Acest lucru se datorează faptului că alimentele pe bază de zahăr au nevoie de timp pentru a fi digerate și pot duce la dureri de stomac. În plus, experții cred că alimentele care conțin zahăr ne cresc energia, împiedicându-ne să adormim.

Fast-food

Mâncărurile tip fast-food trebuie evitate. De fapt, mai multe studii sugerează că dietele bogate în alimente procesate pot afecta calitatea somnului și reduc durata somnului.

În plus, alimentele ultraprocesate duc la creșterea în greutate și la probleme precum apneea în somn.

Alimente cu MSG

Acest ameliorator de aromă care poate face mâncarea să aibă un gust atât de bun a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, transpirații, presiune facială, amorțeală, furnicături sau arsuri, palpitații, dureri în piept, greață și multe altele.

Dr. Dean recomandă să optați pentru alimente etichetate „fără MSG adăugat” sau înlocuirea lor cu nuci și semințe organice, bogate în magneziu.

Mâncare chinezească la pachet

Pe lângă MSG, versiunile americanizate ale alimentelor asiatice populare tind să fie bogate în sare și grăsimi. Aportul ridicat de grăsimi poate crește riscul de obezitate, boli de inimă și cancer. Cantitatea mare de sodiu adăugată acestor alimente poate duce, de asemenea, la creșterea rapidă a tensiunii arteriale și, dacă este consumată în mod regulat, la boli de inimă.

Carnea arsă pe grătar

Un experiment al agenției din Spania a fost realizat pe șobolanii care au mâncat carne arsă. Studiul a avut un rezultat îngrijorător. Toți șobolanii au dezvoltat mutații genetice și tumori, mai ales, la nivelul glandelor mamare și a tiroidei. În plus, specialiștii au observat și anumite afecte asupra sistemului nervos al șobolanilor. Toți șobolanii au dezvoltat mutații genetice și tumori, mai ales, la nivelul glandelor mamare și al tiroidei. În plus, specialiștii au observat și anumite afecte asupra sistemului nervos al șobolanilor.

Grăsimile trans

Cartofii prăjiți, produsele de patiserie, prăjiturile și orice lucru super dulce, înghețat sau prăjit, conțin niveluri extrem de ridicate de grăsimi trans. Grăsimile trans au fost legate de inflamație, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și alte afecțiuni cronice. Studiile au arătat că o creștere cu 2% a aportului de energie din acizii grași trans a fost asociată cu o creștere cu 23% a incidenței bolii coronariene, care este un factor de risc major pentru moartea subită cardiacă.