Gabriela Firea a revenit pe cai mari în PSD după condamnarea lui Liviu Dragnea, dar are mari probleme la primărie. E un scandal imens între edil și cei de la ELCEN. Firea a acuzat instituția de sabotaj la adresa cetățenilor pentru că a oprit apa în sectoarele 2, 3 și 4 fără să informeze RADET.

Elcen intervine în scandal cu precizări dure la adresa lui Firea și se apără. Mai mult, se vorbește despre datoriile immense pe care ELCEN trebuie să le încaseze.

În data de 16.05.2019., ELCEN a informat RADET (prin Nota Telefonică nr. 3) cu privire la efectuarea reviziei anuale planificate conform programului aprobat de Dispecerul Energetic Național și agreat de comun acord cu RADET, prin care se asigură pregătirea corespunzătoare a programului de iarnă 2019-2020.*

În data de 17.05.2019, RADET și-a exprimat acordul cu privire la oprirea pentru revizie tehnică programată a CTE București Sud în data de 20.05.2019, solicitând ELCEN
ca în perioada 20-25.05.2019 să livreze în continuare apă de adaos având în vedere faptul că sistemul de termoficare gestionat de RADET este într-o stare avansată de degradare.**

În 27.05.2019, ELCEN a informat RADET cu privire la faptul că va diminua furnizarea apei de adaos din CTE București Sud, întrucât decalarea programului de reparații pentru pregătirea sezonului următor de iarnă generează riscuri în funcționarea corespunzătoare a sistemului în sezonul rece.

După o oră și jumătate de la diminuare, la solicitarea RADET de amânare din nou a reviziei, ELCEN a reluat debitul de apă de adaos, deși furnizarea apei de adaos constituie o excepție ce implică pierderi determinate de vechimea rețelei. Menționăm totodată că, în data de 27.05.2019, ELCEN a livrat agentul termic la parametrii solicitați de RADET conform contractului încheiat între cele două entități.

Așadar, nu doar că ELCEN a informat conducerea RADET că urmează să fie oprită apa caldă în conformitate cu programul de revizie anuală planificată, dar a și amânat propriul program de reparații din cauza faptului că sistemul de transport al agentului termic gestionat de RADET este degradat și nu permite diminuarea furnizării apei de adaos.
Profităm de ocazie pentru a sublinia încă o dată faptul că riscul real de sistare a agentului termic în București și de compromitere a întregului sistem de termoficare din Capitală în perioada următoare este reprezentat de neplata subvenției de către Primăria Municipiului București în conformitate cu obligațiile asumate. Neplata sumelor cuvenite de către Primăria Capitalei va determina Romgaz să sisteze alimentarea cu gaze naturale a centralelor ELCEN.
Sunt necesare eforturi deosebite pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare la care s-a ajuns și pentru a asigura condiții de trai decente oamenilor care doresc să beneficieze de un serviciu public aliniat la standarde europene. ELCEN tratează cu profesionalism și deschidere orice situații legate de sistemul de termoficare din capitală și depune toate eforturile pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a locuitorilor bucureșteni.

* Revizia urma să aibă loc în perioada 20.05 – 08.06.2019, iar consumatorii deserviți de CTE București Sud să fie preluați pe CTE Progresu începând cu data de 20.05.

** Deși regimul de vară presupune funcționarea a două centrale din cele patru, din cauza stării avansate de degradare a rețelei RADET, începând cu anul 2017, ELCEN a furnizat apă de adaos din toate cele 4 CET-uri, ceea ce reprezintă o situație excepțională în regimul de funcționare.  Datorită furnizării apei de adaos, ELCEN nu a putut demara lucrările de reparații, riscând periclitarea pregătirii programului de iarnă. În ultima perioadă, debitul de apă de adaos livrat din centralele ELCEN are valori de 1500 – 2000 t/h, cu maxime de 2300 t/h în timpul iernii, mult  mai mari decât cele în regim normal de funcționare, se anunță într-un comunicat de presă al Elcen.