Comerțul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,8% în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Creșterea se datorează în principal vânzărilor de produse nealimentare (+9,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au înregistrat o creştere cu 6,9%.

În luna iunie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cu 0,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,3%.

Ca serie brută, avansul afacerilor a fost determinat de creşterile înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,4%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,3%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,3%.

Pe serie ajustată, creşterile au fost generate de evoluţiile bune din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,1%), vânzările de produse nealimentare (+1,6%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,6%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, atât ca serie brută, cu 4,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%.

Pe serie brută, creşterile au fost determinate de vânzările de produse nealimentare (+7,8%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,6%) şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%).

Ca serie ajustată, evoluţia cifrei de afaceri a fost impulsionată de vânzările de produse nealimentare (+8,6%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,1%) şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,3%).