Vremea caniculară își va mai face simțită prezența în România doar foarte puțin timp. Va mai fi cad doar două zile, meteorologii prelungind codul galben de caniculă până marți și extins în sudul țării, unde maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius.

Apoi, vremea va întoarce foaia. După caniculă vine potopul! Urmează instabilitate atmosferică iar în regiunile din vest, centru și nord sunt așteptate ploi torențiale, vijelii și posibilă grindină. Într-o intervenție televizată, Mihai Timu, meteorolog ANM, a spus ce îi așteaptă pe români în zilele următoare.

Acesta a explicat că urmează două zile extrem de călduroase, cu maxime de până la 37 de grade. Apoi, vremea se va răci treptat. Potrivit acestuia, instabilitatea atmosferică se va accentua destul de mult și va cuprinde mare parte din țară sau, mai exact, vestul, centrul și nordul teritoriului. Meteorologul a precizat că sunt așteptate averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină, dar punctiform și vijelii.

„Așteptăm în continuare maxime între 33 și 37 de grade și disconfort termic accentuat. Apoi, există și o notă care anunță deja că ușor încep și manifestări de instabilitate atmosferică. Este adevărat că la sfârșit de săptămână vor fi doar pe arii mai restrânse și pe perioade scurte de timp, dar undeva la începutul săptămânii viitoare vom constata faptul că instabilitatea atmosferică se va accentua destul de mult și va cuprinde mare parte din țară sau dacă vreți vestul, centrul și nordul teritoriului, unde ne așteptăm și la averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină, dar punctiform și vijelii”, a explicat, la Digi24, Mihai Timu, meteorolog ANM.

Prognoza meteo de la ANM pentru ziua de luni și marți

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, luni și marți (8 și 9 august), valul de căldură se va restrânge spre regiunile sudice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade.

Prognoza meteo pentru duminică indică că vor fi perioade scurte și pe arii restrânse cu manifestări de instabilitate atmosferică. La începutul săptămânii viitoare, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta pe arii mai extinse în jumătatea de nord-vest a teritoriului, urmând ca apoi să cuprindă cea mai mare parte a țării.

Luni, valul de caniculă va persista în sudul și sud-estul teritoriului unde local va fi caniculă, iar disconfortul termic se va menține ridicat. În vest, nord şi centru, precum şi la munte, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de grindină. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi mai însemnate. În restul teritoriului, astfel de fenomene vor fi posibile pe spații mai mici, după-amiaza, cu precădere în zonele deluroase, iar unele intensificări ale vântului vor fi în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 36 de grade, iar cele minime între 14 şi 24 de grade, uşor mai scăzute în depresiunile intramontane.