Vremea o ia razna în România! Avertisment crunt de la ANM. Va fi caniculă în toată țara

Avertismentul transmis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că Bucureștiul și alte 14 județe din Oltenia și Muntenia se află miercuri sub Cod portocaliu de caniculă, în aceste zone temperaturile urmând să urce până la 40 de grade

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37-40 de grade, noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, conform ANM.

Meteorologii au subliniat și că pe parcursul zilei de miercuri, local, în zonele de munte şi în centru, iar după-amiaza şi în noaptea de miercuri spre joi şi în regiunile sudice şi sud-estice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Judeţele marcate cu Cod portocaliu sunt: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova – parţial şi Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Bucureşti-Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj – integral.

În Capitală, pe parcursul zilei, valul de căldură va persista şi chiar se va intensifica, valorile termice maxime urmând să ajungă la 40 de grade Celsius.

Avertismentul lansat anterior de meteorologi

Anterior, meteorologii au transmis că miercuri, 27 iulie, în sudul şi în sud-estul țării valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar disconfortul termic se va accentua și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi, în timp ce în rest valorile termice vor fi mai scăzute față de ziua precedentă.

Local în nord, în centru, în est şi la munte şi pe arii mai restrânse în regiunile sudice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Izolat va cădea grindină, ploile vor avea şi caracter torențial (cantităţi de apă ce vor depăşi 25-35 l/mp în intervale scurte de timp), iar mai ales în sud vor fi vijelii (rafale de peste 70-80 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade în nordul Moldovei şi 39-40 de grade, izolat în Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 23 de grade.

La București, valul de căldură se va intensifica şi vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat şi indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 39-40 de grade, iar cea minimă de 18-21 de grade.