Meteorologii transmit că primăvara va veni ceva mai devreme în România în acest an. Temperaturile vor începe să se încălzească începând de luni și vor ajunge săptămâna viitoare chiar și la valoarea de 18 grade Celsius.

Meteorologul Alina Șerban de la ANM spune că primele semne ale primăverii se vor vedea în sudul țării, iar de marți încălzirea va fi resimțită și în București.

„Se încălzește din nou. Până la sfârșitul săptămânii care urmează ne așteptăm la temperaturi maxime ce vor atinge 17-18 grade, cel mai probabil în sudul și vestul teritoriului.

Încălzirea va începe de mâine și se va resimți în regiunile vestice, acolo unde temperaturile maxime vor urca spre 10-11 grade, apoi, de marți, și în partea de sud și, de miercuri, și în celelalte regiuni, chiar dacă vor mai fi ușoare advecții reci ce se vor resimți în jumătatea de nord a teritoriului. Per total, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această dată.

În zilele următoare se va încălzi. Mâine, asemănător cu astăzi, iar, de marți, temperaturile vor crește și în zona Capitalei”, a spus meteorologul ANM Alina Șerban pentru Antena 3.

Vremea va fi destul de caldă în general în următoarea săptămână, cu temperaturi variabile, dar în general pozitive, iar în majoritatea regiunilor vor fi precipitaţii moderate, conform prognozei ANM.

Caracteristicile climatice ale lunii februarie

Ultima lună calendaristică de iarnă, februarie, păstrează în general multe din caracteristicile lunii ianuarie. Deși ne apropiem de echinocțiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o ușoară creștere, totuşi advecțiile maselor de aer rece din nordul, nord-estul și nord-vestul continentului European și staționarea lor determină, de cele mai multe ori, ca temperaturile să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului și gerurile să fie la fel de aspre.

Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării (în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea și Delta Dunării), precum şi în zonele de câmpie din vestul țării şi variază, în general, între 0 şi 2 ºC.

Izolat, în zona sudică a litoralului şi pe suprafeţe reduse din sud-vestul țării, valorile medii de temperatură depăşesc 2 ºC. În Transilvania şi Moldova, acestea se situează între –2 şi 0 ºC,
coborând, în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până la –4 ºC.

Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între –6 şi –4 ºC. La altitudini de peste 1500 de metri, în Carpaţii Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile scad până la -8 ºC şi izolat, sub această limită.