Vremea e de vină! Ce s-a întâmplat în Germania cu eolienele

În ciuda eforturilor de stimulare a surselor de energie regenerabile, cărbunele a detronat energia eoliană din poziția de cel mai mare contribuitor de energie la rețeaua germană în primele șase luni ale anului 2021, potrivit statisticilor oficiale.

Datele apar în momentul în care Germania vrea să accelereze renunțarea la centralele alimentate cu cărbune, din cauza impactului negativ în alimentarea crizei climatice, informează Deutsche Welle.

Provocările procesului de schimbare energetică a țării

Dar ultimele cifre dezvăluie, de asemenea, provocările care urmează în procesul de schimbare energetică a țării. Datele publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis) au constatat că producția de energie electrică din surse de energie „convenționale” a crescut cu 20,9% în acest an, comparativ cu prima jumătate a anului 2020.

În total, sursele convenționale de energie – inclusiv cărbunele, gazele naturale și energia nucleară – au reprezentat 56% din totalul energiei electrice alimentate în rețeaua germană în prima jumătate a anului 2021.

Cărbunele, liderul surselor de energie convenționale

Cărbunele a fost liderul surselor de energie convenționale, reprezentând peste 27% din energia electrică a Germaniei. Contribuția energiei eoliene la rețeaua electrică a scăzut semnificativ comparativ cu anul precedent, de la 29% la 22%.

De ce a scăzut energia regenerabilă

Energiile regenerabile au scăzut în total în prima jumătate a acestui an, trecând de la producători de top de energie electrică la doar 44%. Oficialii germani au declarat că de vină pentru această scădere ar fi fost vremea.

Absența vântului, din ianuarie până în martie, a redus drastic cantitatea de energie electrică produsă de turbinele eoliene din Germania. În schimb, furtunile din primele trimestre ale anului 2019 și 2020 au intensificat brusc energia electrică produsă.

Sursă foto: Dreamstime