Toată problemă stă în faptul că noii proprietari de vehicule trebuie să facă dovada plăţii taxei auto de către primul proprietar, care nu este în schimb obligat în acest sens de lege pentru a înmâna chitanţa plăţii taxei auto.
Reprezentanţii industriei de leasing spun că 1.300 de maşini rulate ale clienţilor din portofoliu sunt blocate în vederea înmatriculării. Pentru aceste 1.300 de maşini, din care 1.100 pe leasing financiar şi 200 pe leasing operaţional, firmele de leasing au acordat finanţări totale de 14,3 milioane euro.
Tot acest parc auto second hand aşteaptă înmatricularea care nu se acordă până nu se face dovada plăţii taxei auto şi a cuantumului ei de către primul proprietar. Şi asta pentru că trebuie să se vadă dacă noul proprietar trebuie să plătească sau nu valoarea timbrului de mediu dacă i s-a restituit (prin contestare în instanţă) sau nu taxa auto de la acea vreme.
„Noi ca asociaţie nu contestăm implementarea timbrului de mediu. Prin textul de lege, această taxă nu se poate colecta în vederea înmatriculării vehiculelor rulate, întrucât nu se poate obţine istoricul taxelor plătite pentru aceste maşini şi astfel înmatriculările sunt blocate”, spune Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB (Asociaţia societăţilor de leasing financiar din România).
ANAF, care a încasat de-a lungul anilor taxa auto sub toate formele ei, nu are o evidenţă a încasărilor şi astfel este blocată înmatricularea prin imposibilitatea dovedirii plăţii taxei de către primul proprietar.
Industria de leasing a transmis totuşi o propunere autorităților, pentru a debloca flote întregi pe care unele companii nu le pot utiliza din cauza înmatricularii.
Astfel, ALB le-a propus autorităților ca înmatricularea mașinilor second hand finanțate de companiile membre să se facă automat, fără prejudicierea clienților, iar dovada plății taxei auto și reglarea cu timbrul de mediu să se facă ulterior în termen de maximum trei luni. ALB garantează chiar cu virarea valorii timbrului de mediu, dacă nu va reuși să obțina dovada de achitare a taxei auto de către primul proprietar.
“Propunerea a ajuns la Ministerul Mediul, oficial nu avem niciun răspuns. Prin acceptarea propunerii noastre s-ar debloca pentru agenții economici toate aceste mașini care nu pot fi folosite din cauza unei adeverințe”, spune Ahciarliu.
Potrivit lui Ahciarliu, dealeriii auto sunt chiar mai loviți de birocrația timbrului de mediu.
În plus, industria de leasing se confruntă cu altă problemă odată cu apariția timbrului de mediu. Spre exemplu, pentru mașinile noi finanțate în 2007-2008, când pentru anumite categorii taxa auto era zero, contractele aflate încă în derulare sunt impactate de noua legislație, aplicată retroactiv. Astfel, odată cu plata ratei reziduale, clientul trebuie să plătească timbrul de mediu, întrucât autoritățile spun că este vorba de un transfer de proprietate.
Unii clienți prelungesc cu un an sau doi contractele de leasing, pentru a amâna transferul de proprietate ce ar atrage plata timbrului de mediu, câțiva clienți aleg să plătească, iar alții reziliază contractele, întrucât în unele cazuri timbrul de mediu depășește valoarea ratei reziduale, chiar și de 2-3 ori. În cazul rezilierii contractelor, firmele de leasing sunt cele în sarcina cărora cade plata timbrului de mediu. Oricum, ar fi subiect de infrigement faptul că timbrul de mediu pentru unele mașini rulate să fie mai mare decât rata reziduală la leasing, care în fond este echivalentă cu valoarea mașinii.
Pentru contractele semnate în 2007-2008 apare acum o taxă care nu era în vigoare la momentul semnării acestora.
Toate aceste probleme s-ar rezolva dacă Ministerul Mediului ar schimba legea prin simplificare, mai exact, prin acceptarea faptului că orice mașină din trecut odată înmatriculată la Poliție (DRCPIV) a avut plătită taxa auto în vigoare la acea vreme. În plus, să solicite ANAF punerea la dispoziţie a bazei de date cu toate taxele auto restituite până în prezent, pentru a se se stabili cine din cei care au plătit taxa auto în trecut, dar au recuperat-o în instanţă, trebuie să plătească acum valoarea timbrului de mediu. În acest fel, înmatriculările s-ar realiza rapid.