Voucherele din programul ”Rabla pentru Electrocasnice”, la vânzare pe internet. Cei care fac asta nu pot fi sancționați

Pe site-urile de vânzări din România sunt multe anunțuri cu vânzări de vouchere din cadrul programului ”Rabla pentru electrocasnice”. Oamenii speră să facă un ban în plus, neținând cont de faptul că alții ar fi avut nevoie de aceste vouchere.

Există și anunțuri în care voucherul din program este vândut împreună cu un aparat electrocasnic vechi care urmează să fie dat la schimb pentru unul nou.

Amintim că, anul acesta, programul Rabla pentru Electrocasnice are un buget de 75 de milioane de lei și este estimat un număr de 200.000 de beneficiari.

Ce se poate face în acest context

Chiar dacă vânzarea de vouchere din program este o acțiune ilegală, Andrei Iorgulescu, director general al Administrației Fondului pentru Mediu, a declarat că nu îi poate sancționa pe cei care fac acest lucru.

Singura ”pedeapsă” este faptul că voucherul nu poate fi folosit decât de către persoana care s-a înregistrat în program.

„Românul e inventiv și ca în anii anteriori, cei care au accesat programul au selectat din principiu, din start, mai multe vouchere pe care nu le-au folosit tocmai ca să le vândă mai departe. Nu avem cum opri fenomenul, dar să știe că nu au cum să le folosească chiar dacă le cumpără.

Nici nu e rentabil când îl cumperi, pentru că scazi valoarea finanțării, adică beneficiezi de finanțare redusă, adică a plătit deja în avans o parte din suma respectivă”, a spus directorul AFM.

Andrei Iorgulescu a precizat că vânzarea acestor vouchere este ilegală, pentru că ele un cod unic de identificare, în baza CNP. Întrebat dacă pot fi sancționați cei care le vând sau cei care le cumpără, Iorgulescu a răspuns: „În principiu, nu avem pârghii pentru că nu e de competența noastră. Din perspectiva programului, sancțiunea e lipsirea de utilizare a voucherului. Mai departe sunt alte instituții care se pot pronunța în legătură cu utilizarea unui voucher la care o persoană nu are dreptul”.

Sursă foto: Dreamstime