Românii ar putea primi vouchere pentru încălzirea locuinţei

Românii ar putea beneficia de vouchere pentru încălzirea locuinţei, printr-un program pilot. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. El își dorește un proiect prin care sobele cu eficienţă scăzută, de 20%-25%, să fie înlocuite cu sobe noi, eficiente, iar pentru a le putea schimba, românii ar putea primi noi vouchere din partea statului român.

„Am discutat cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu și ne pregătim să inițiem un program pilot, prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20% sau 25%, acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficiență energetică, adică peste 90% eficiență.

Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunități, dar va însemna și o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficiență de 20% și alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puțin, având surse de încălzire de înaltă eficiență”, a declarat, joi, Mircea Fechet, potrivit Guvernului României.

Centralele pe gaze naturale și sobele vechi ar putea fi înlocuite definitiv cu centralele ecologice

Direcția Europeană de Reducere a Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră obligă statele membre din UE să facă o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor oamenilor. Pe scurt, în viitor, Uniunea Europeană ar putea interzice vânzarea centralelor termice pe gaze naturale și sobele vechi, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat curând de Comisia Europeană (CE). Ceea ce înseamnă că facturile la căldură vor crește în viitor.

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut şi grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piaţa energiei şi gazului metan, preţurile mari, războiul din Ucraina şi direcţia europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuinţelor româneşti. Paşii necesari pentru a ieşi din schema uzată deja moral şi economic sunt relativ simpli.

Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puţin poluante şi care produc energie termică mai ieftină. Există soluţii tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleţi sau biomasă. Dacă în ceea ce priveşte pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleţii şi, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiţii în utilaje şi echipamente, sectorul forestier poate aduce cu uşurinţă biomasa la «gura sobei»”, a transmis, luna trecută, Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR).

Tranziția spre centralele ecologice nu poate fi făcută fără subvenții

Potrivit ASFOR, tranziţia de la soba veche la centrala ecologică, care funcţionează cu lemn, peleţi sau biomasă, nu poate fi făcută fără subvenții. În alte state din UE, oamenii primesc subvenții pentru instalarea sistemelor ecologice de încălzire.

De exemplu, în Germania, proprietarii de apartamente primesc bani de la stat atunci când instalează sisteme ecologice de încălzire. 30% din costuri sunt acoperite de Guvernul de la Berlin. Dacă venitul impozabil al gospodăriei este mai mic de 40.000 de euro pe an, se adaugă încă 30%. Mai există, o alocare de 20% dacă înlocuirea sistemului vechi de încălzire cu cel nou are loc înainte de 2028, dar finanţarea totală este de maximum 70%.