Românii cu venituri mici vor primi în acest an mai mulți bani pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură în apartamente. Data până la care aceste persoane pot utiliza suma respectivă este stabilită acum pentru 15 aprilie. Totuși, Guvernul a schimbat termenul prin OUG.

Românii cu venituri mici vor primi mai mulți bani de la stat

Ajutorul este de cel mult 750 de lei. Suma respectivă este acordată pentru fiecare locuinţă sau gospodărie vulnerabilă și numai după montarea, de către o firmă autorizată, a repartitoarelor.

Conform OUG 166/2022, ajutorul reprezintă un sprijin temporar „pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziției și montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”.

În momentul de față, termenul pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă este de 31 decembrie 2024.

Totuși, termenele limită ar putea fi modificate. Guvernul a stabilit, printr-un proiect de ordonanță adoptat marți, amânarea până pe 31 august a momentului până când banii pot fi utilizați.

Este vorba despre un proiect de OUG care mai trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat.

repartitoare de caldura calorifer
SURSA FOTO: Dreamstime

Distribuirea acestui sprijin se va realiza prin intermediul unui card de energie

Amintim că distribuirea acestui sprijin financiar se va realiza prin intermediul unui card de energie. Acest card va fi expediat beneficiarilor prin intermediul Poștei Române.

Totodată, subvenția va fi acordată exclusiv următoarelor categorii de români:

  • Pensionari cu vârsta de 60 de ani și peste, având venituri lunare de până la 2.000 lei;
  • Pensionari cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu aceeași limită de venit de până la 2.000 lei lunar;
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, având venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 lei;
  • Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010;
  • Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

În cazul în care o persoană îndeplinește criteriile pentru mai multe categorii, va beneficia de sprijin doar într-o singură categorie, pe care o poate selecta.